Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

05.03.2019

Les trobades de 4vents: de l'Ullastre Esbrancat a la Muixeranga!

El Projecte 4vents no perd mai l’ocasió de muntar una bona trobada entre escoltes i guies de territoris de parla catalana per compartir escoltisme, llengua i cultura, i la seva història en dona fe!

Us apropem a les trobades d’ADN 4vents que han tingut lloc des de la creació del projecte. 10 aplecs, ni més ni menys on escoltes i guies han gaudit de bona companyia, conegut nous amics i amigues escoltes, reflexionat sobre l’escoltisme, treballat per teixir vincles entre les entitats, descobert altres entitats i projectes de l’entorn, debatut i projectat sobre el servei dels escoltes i les guies a la societat, etc.

Aquesta història comença el 1995...

 
1995   'ULLASTRE ESBRANCAT'

La primera trobada es remunta a quatre dies de la Setmana Santa del 1995, va tenir lloc a Mallorca i hi van participar caps de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca i Escoltes de Menorca (entitats que en aquell moment formaven part del Projecte 4 vents) i també caps de la Federació d'Escoltisme Valencià, que després de la seva participació a la trobada es van sumar al Projecte.
   
1998   'LLUCAQUELBA'

En aquella ocasió van ser els i les Truc del Projecte 4 vents que es van reunir a Menorca sota el lema 'Som joves, descobrim Menorca i fem servei'. Com a entitat acollidora, els Escoltes de Menorca van ser també els organitzadors d'aquest aplec.
   
2002   'TRO DE BAC'

La segona trobada de 4vents es va dur a terme del 28 al 31 de març del 2002 al País Valencià. Va reunir a caps de les entitats del projecte sota el nom explosiu 'Tro de bac', que és el petart valencià per excelència durant les festes falleres, i va ser acollida per la Federació d'Escoltisme Valencià.
   

 
2009   ‘XÀLDIGA és l’espurna escolta que ens uneix’

'Xàldiga' tal com indicava el nom i el lema que l'acompanyava pretenia ser una espurna escolta que tracés un vincle fort en el sí del projecte. Hi estaven convocats els i les caps i es va dur a terme del 9 al 12 d’abril de 2009, acollida per Minyons Escoltes i Guies a Catalunya.
   
2010   ‘CALABRUIX’

Aquesta trobada es van aplegar Pioners i Caravel·les de les entitats membres a Menorca. De l’1 al 5 d’abril de 2010 els i les joves van poder perdre’s per la natura i sentir cada matí el calabruix del mar, aprendre altres cultures de parla catalana i fer escoltisme i guiatge tot duent a terme activitats en torn a la descoberta del Camí de Cavalls a través de rutes a peu i amb bicicleta. L’entitat organitzadora va ser els Escoltes de Menorca.
   
2012   'BORUMBALLA, trau-li punta a l’escoltisme!’

Al “Borumballa, trau-li punta a l'escoltisme” els i les caps van poder esmolar el quefer escolta, per ressituar l'escoltisme i posar-lo allà on volien. La trobada va tenir lloc del 5 al 12 d’abril de 2012 al País Valencià i va ser organitzada i acollida per la Federació d’Escoltisme Valencià.
   
2013   ‘SA TRAVESSA’

Aquesta va ser la primera trobada que va aplegar joves Ràngers i Noies Guia. Del 28 de març a l’1 d’abril, aquests joves, van descobrir ‘Sa Travessa’ el GR que cobreix tota la Serra de Tramuntana de l’illa de Mallorca, tot coneixent i difonent les diferents tradicions dels pobles pels que passa aquesta ruta. El Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca va ser l’entitat acollidora.
   
2014   ‘PIOCAM’

El PIOCAM va ser el primer camp internacional organitzat per 4vents. Aquesta cita escolta, que es va dur a terme del 6 al 17 d’agost de 2014 a Mallorca, es va obrir a agrupaments de fora del projecte gràcies al suport d’Eurotrànsit. Pioners i Caravel·les van ser els protagonistes d’aquest aplec on van explorar el passat per entendre el present i construir el futur, plantejant nous projectes i reptes per a l’escoltisme i el guiatge. El Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca en va ser l’organitzador.
   
2015   ‘TRAMUNTANADA’

Sota el nom d’un dels vents més forts del territori català, que ens identifica molt als escoltes i guies pel seu significat –més enllà de les muntanyes-  ja que sempre volem anar més enllà, més lluny i arribar a tothom, va tenir lloc la trobada de caps celebrada al Principat. Del 2 al 5 d’abril es van desenvolupar debats, treball, descobertes, servei, etc. i no va faltar un punt de disbauxa que en va dur aquest vent que fa “tocar del bolet”. L’aplec va ser organitzat i acollit per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
   
 2018  ‘PIOCAM’

Després de l’èxit de la primera edició del PIOCAM, el 2018 es va repetir la trobada internacional de Pioners i Caravel·les a Mallorca. A partir d’activitats lúdiques, dinàmiques de reflexió, descobertes, voluntariat i rutes, els participants es van formar una opinió en relació a les persones refugiades i a les injustícies socials. El lema de la trobada va ser ‘Dissoldre fronteres per crear llibertats’ amb una forta connotació sobre la greu crisi humanitària i social que vivim tant a escala local com global. De nou, va ser el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que va organitzar i acollir aquesta trobada.
 
 
… i ENGUANY tindrà lloc
 
2019   'MUIXERANGA'

La trobada de caps del 2019 t’espera del 18 al 21 d’abril a Benlloc (País Valencià)! La muixeranga és el nom que reben les danses i torres humanes originades al País Valencià i que es preserven a Algemesí. En aquestes torres, muixerangueres i muixeranguers treballen conjuntament per tal d’aconseguir formar les diferents figures. Identificats amb aquest esforç col·lectiu i cooperatiu per aconseguir el seu objectiu, la Federació d’Escoltisme Valenció ha escollit ‘Muixeranga Escolta’ com el nom de la trobada.
 
  Te la perdràs? INSCRIU-TE ja!
Si ho fas abans del 18 de març tindràs un petit descompte!


Comparteix