Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

09.01.2020

El Consell de 4vents a l’Alguer

Les Estrenes, festa dels Tres Reis a l'Alguer
4vents

​El Consell de 4vents, per segon any consecutiu, hem anat a l’Alguer per seguir treballant en xarxa. Una de les nostres activitats com a entitat és participar a Les Estrenes, una tradició algueresa que s'estava extingint i Plataforma per la Llengua li va donar nova vida ja des del 2013.

Les Estrenes, que se celebren en ocasió de la Festa dels Tres Reis, tenen com a protagonistes les minyones i els minyons, que demanen "los menuts", monedes a la gent que passeja i les posen dins d’una taronja que té talls. Durant la celebració, Àngel Maresca, Lo Barber, animador alguerès, amaneix la festa amb música. I els escoltes dels Agrupaments l'Alguer 2 i 4,  amb la col·laboració del Consell de 4vents, participen de la jornada fent jocs i danses en català per tothom qui ho vulgui. 

 ​ 

Aquests dies també ens trobem amb els membres algueresos del Consell i els caps dels Agrupaments, i ens reunim amb Plataforma per la Llengua, entitat amb qui treballem conjuntament. Estar presents a l’Alguer simbolitza un espai important de relació directa i contacte social amb la comunitat algueresa.

L’Alguer és una ciutat de l’illa de Sardenya de 40.000 habitants, dels quals un 36% sap parlar l’alguerès. La llengua i la cultura de l’Alguer són fràgils. Són poques les polítiques públiques per part de les institucions; es prioritza la llengua italiana i l'alguerès queda reduït a l’àmbit familiar, anant perdent pes tant en l’àmbit públic com en l’escolarització. Es pot sentir l’alguerès en algunes feines, al mercat i en algunes associacions com l’equip de rugby. Una eina de cohesió i foment de la llengua que manté viva la cultura pròpia de l’Alguer són les cançons. 
 
L’Any 2012 Agrupaments Escoltes de l’Alguer van entrar a formar part del Projecte 4vents - Escoltisme i guiatge. Actualment s’impulsen projectes d’intercanvi, com el Rebombori, i per segon any els caps i els minyons dels clans algueresos fan un curs de català per aprendre la llengua. 

L’educació és un element clau per mantenir viva una llengua, i actualment els escoltes de l’Alguer es troben amb barreres polítiques, socials i lingüístiques que impedeixen utilitzar-la en les seves activitats i en l’entitat. És per aquest motiu que teixir xarxa amb 4vents representa per aquesta comunitat una eina de transformació i impuls lingüístic i cultural.

Som 10 milions de persones arreu del territori les qui parlem una mateixa llengua, el català. Una llengua rica amb varietats lingüístiques i riquesa cultural. Des del projecte 4vents donem valor a les identitats dels pobles a partir de la vivència; descobrim que compartim cançons, jocs, toponímia, gastronomia, tradicions i maneres d’entendre el món i fer escoltisme i guiatge. Volem fer d’aquest món un lloc millor on créixer, i per això posem al centre del nostre projecte educatiu la llengua i la cultura, elements de cohesió social, per obrir possibilitats a totes les persones que la vulguin gaudir, estimar i fer-la viva. 

Vídeo "Les Estrenes, festa dels Tres Reis" a Alguer TV 

 


Comparteix