Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

27.04.2020

L’AEiG Nostra Dona del Tura ha organitzat les jornades culturals Sant Jordi a casa


AEiG Nostra Dona del Tura

Un tastet de roses comestibles, poemes o consells d’observació astronòmica van formar part aquest 23 d’abril del primer dia de les Jornades Culturals #SantJordiACasa apropant a casa, cultura diversa des de l'art fins a l'àmbit social.

L'Aeig Nostra Dona del Tura d’Olot ha organitzat unes Jornades culturals #SantJordiACasa les ha impulsat a través de FacebookInstagram i Youtube, per portar el Sant Jordi a totes les llars. Les jornades s'han realitzat del 23 al 27 d'abril, per tant el #SantJordiACasa s’allargarà fins dilluns amb la col·laboració d’artistes i entitats olotines com Sàgoe o Alliberem-nos.

Recordeu que, si no heu pogut veure els vídeos o voleu tornar-ho a fer, seguiran a les nostres xarxes!

INSTAGRAM +IGTV: @aeignostradonadeltura
FACEBOOK: @nostradonadeltura
YOUTUBE: AEiG Nostra Dona del Tura​

 
EL PROGRAMA

​ 

BENVINGUDA - SANT JORDI A CASA, Jornades Culturals

Benvingudes a les Jornades Culturals "SANT JORDI A CASA", unes jornades plenes de cultura i de coneixement, organitzades per a acostar la cultura a les cases durant el Sant Jordi confinat i com alternativa al consum normalitzat que es fa cada any per la diada.

Tal com fem al CAU durant cada dissabte, sortides i campaments, procurem transmetre l'esperit crític mitjançant el joc i el respecte per a poder créixer com a societat, agafades de la mà amb els valors escoltes. És per això que aquestes estan organitzades en la mateixa línia: com un espai popular ple d'idees lliures, creat per i per a les persones.

Aquestes jornades reivindiquen la cultura amb literatura, art, experiències i coneixement de la natura com quelcom que ens acompanya al dia a dia.

Volem que la cultura es pugui compartir, que sigui lliure i es pugui transmetre sense cap problema, podent entrar en el debat i no en el conflicte.

A més, volem aprofitar per a visibilitzar a totes les treballadores sanitàries, al personal que està als petits comerços, a les persones exiliades, a les que no tenen sostre, a les persones que reben maltracte dins la seva llar i a les migrants. Des del cau d'Olot una abraçada fraternal.

Gaudiu de les jornades!


 
​DIJOUS 23 D'ABRILLA HISTÒRIA D'EN RYU, Marina i Marcel​

Narrada i il·lustrada per dos germans, la Marina i en Marcel, actual quel·la i excap del cau respectivament, ens explicaran la Llegenda de Sant Jordi, però... potser no és la que tots coneixem. Aquesta vegada acabarem coneixent més a fons el seu protagonista, en Ryu.


 ​
 

ROSES COMESTIBLES, Neus_nutrició​

Neus Bartrina, nutricionista i exquel·la del cau, ens ensenyarà a fer una recepta de roses de Sant Jordi comestibles.

Al seu Instagram @neus_nutricio, hi veureu més receptes saludables i consells i us ensenyarà que menjar sa no és gens avorrit! També fa tallers i xerrades.
Bon profit! 

UN PETIT TAST DE POESIA PER A LECTORS NO HABITUATS, Pere Gómez​

Pere Gómez, professor de Llengua catalana de l''INS Bosc de la Coma, ens porta, per Sant Jordi, un tast de poesia per a lectors no habituats. 

EL CONTE DEL DRAC, Marina Callís​

Orgullosa excap del Cau d'Olot, Psicòloga, actriu, enamorada dels animals i defensora del cus-cus amb verdures com a obligació per campaments. Ens transportarà al Conte del Drac...

Per fer aquest conte s'ha utilitzat l'aplicació gratuïta Stop Motion Studio.


  
 

EL CEL NOCTURN DE L'ÚLTIMA SETMANA D'ABRIL, Santi Roca​

Santi Roca, excap del cau i actual professor i investigador d’Astrofísica de la Universitat Complutense de Madrid.
Què podem veure just quan es pon el Sol i just abans que aquest surti, durant l’última setmana d’abril de 2020? En aquest vídeo ens ho explica, i afegeix també una recomanació de 4 llibres de ciència ficció.


 ​
DIVENDRES 24 D'ABRIL ELS EUSCLAUS FELIÇOS, Jordi Panyella

Jordi Panyella, de Pol·len Edicions, una editorial cooperativa, ens parlarà del còmic “Els EUSclaus feliços” de l’il·lustrador basc AsisKo.
 

REPENSEM LA HISTÒRIA DE SANT JORDI​

Excap de l’Agrupament i sociòloga, ens explicarà l’amor romàntic des d’una perspectiva crítica que relacionarà amb el sistema patriarcal i el capitalisme. 

TUTORIAL DE CORRANDES, Xescu i Marçal​

Dos germans, en Xescu i en Marçal, explicaran com fer corrandes i ens n’ensenyaran un parell. 

LA LÍNEA INVISIBLE, Sàgoe Olot

Sàgoe Olot és una entitat que s’aixeca contra el racisme institucional. Sàgoe vol dir coratge i valentia, i els joves que la componen treballen mica en mica perquè la societat canviï cap a millor, construïnt espais per intercanviar vivències, per conèixer, per ajudar-se i sobretot per compartir.

“Ser negre no és dolent, no ens fa menys que la resta, no ens hauria d’impedir treballar en un lloc de treball, no és motiu de burla, no és ser un gàngster o un delinqüent. Ser negre és un orgull i Sàgoe representa l’orgull de ser negre.”

A partir d’un poema escrit per una integrant de l’entitat, ens conviden a reflexionar sobre aquestes qüestions. 
DISSABTE 25 D'ABRILUN SANT JORDI AMB LA IAIA ROSITA, Alma i la mar de contes​

L'Alma viatja arreu del món amb un munt de contes per explicar i uns titelles molt divertits que sempre l'acompanyen. En els seus espectacles, tant infants com adults, passen una bona estona gaudint d'històries entranyables, plenes d'humor i de tendresa.
@almailamar

SINÒPSI:
La Iaia Rosita vol celebrar la diada de Sant Jordi d'una manera molt especial. És per això que ha contactat amb l'Alma perquè li expliqui un dels seus contes amb l'ajuda dels seus simpàtics titelles.


 

OLEAT (OLI MACERAT) DE CALÈNDULA "CALENDULA OFFICINALIS", Òria Cosmètica​

@oriacosmeticanatural, aromatòloga, destiladora, educadora social i autora del llibre “Hidrolatos, aromaterapia con aguas esenciales y medicinales”.
Es dedica a la cosmètica natural per a la cura del cos i l’ànima. Els productes tenen com a base les propietats i virtuts de l'aromateràpia i fitoteràpia. Tots els ingredients són d'origen vegetal i lliures de tòxics (sense colorants, conservants sintètics ni químics derivats del petroli).

Les plantes medicinals són recol·lectades de manera respectuosa i sostenible al Pirineu i pre-Pirineu català entre 800 i 2.000 metres d'alçada. Amb aquestes s'elaboren els olis essencials i els hidrolats per a crear formulacions d'alta qualitat. Productes afins amb el nostre organisme amb components naturals que reforcen les funcions de la pell. I no només això, ja que gràcies a les propietats de l’aromateràpia també tenen efectes beneficiosos sobre l'estat d’ànim i les emocions.

Ens farà un dels seus tallers: Oleat (oli macerat) de calendula officinalis. Elaborar el teu propi fitoextracte per obtenir el principi actiu de plantes medicinales autòctones.
 

PASTORS, MÚSICA I HISTÒRIA, Marc August Muntanya

En Marc Muntanya, excap del cau i pastor, ens acosta al món dels pastors, ovelles, música i una mica d’història.


 

DIMONID-19, Àngel Rigall

Àngel Rigall, escultor i pintor, confinat a la Vall d’en Bas, ens ensenya com modelar el dimoni amb fang.


 

SANT JORDI A CASA?, Adrià Carrasco

L'Adrià Carrasco és un jove de 27 anys que actualment viu exiliat a Brussel·les degut a un muntatge policial, judicial i polític orquestrat des de l'Audiència Nacional en el que l'acusaven de terrorisme, rebel•lió i sedició. Aquest Sant Jordi ens introduirà alguns dels llibres que l'han marcat més per la seva cruesa i el relat en primera persona de l'experiència revolucionària. També comentarà dues històries de l'autor i amic Joni D. Per a acabar-ho d'adobar, el jove espluguí ens llegirà una cançó en forma de poema del que ell considera, si no el millor, un dels millors àlbums mai gravats en la nostra llengua.
@etvolemacasa


 
DIUMENGE 26 D'ABRIL
LA GALLINETA VERMELLA, Ruth Aisa

Ruth Aisa, il·lustradora i professora d'Escultura Aplicada a l'Espectacle i Revestiments Murals a l'Escola d'Art d' Olot. Llegirà el conte “La gallineta vermella”, publicat per Mamasdefábula a la revista digital " Niño Verde" i il·lustrat per ella mateixa. 

EL MOVIMENT ESCOLTA A CATALUNYA, Joel Burch

Joel Burch, adminsitrador i secretari general de Minyons Escolta i Guies, excomissari de Girona i excap de l'AEiG Pla de l'Estany. Ens acostarà el Moviment Escolta català.

 
 

TROBADA DE GÈNERE, Alliberem-nos

@alliberemnos és una associació amb persones totalment diverses que lluiten per l’alliberament del col·lectiu LGTBI+. A través d'una conversa informal per Zoom, tractaran temes que t'ajudaran a reflexionar sobre el gènere, l'expressió de gènere, l'orientació sexual i els prejudicis de la nostra societat. T'apuntes al debat?


 

POEMES CONFINATS, Carles de Corral (Caco)

Artista polifacètic, pintor, escultor. La poesia ha esdevingut un dels seus principals interessos. Amb aquest vídeo intentarà acostar-nos una mica a aquesta passió, llegint-nos algun dels seus poemes. També ens recomanarà altres artistes.


 
 

MÚSICA I POESIA PROTESTA, Bàrtsia

@bartsiagrup són 3 dones que volen posar una veu més a la revolta que s'aixeca de tants i tants espais, i la cura i la tendresa com una eina més de lluita. Tot això ho fan a través de música i poesia protesta que tants i tants han cantat i escrit. Avui ens cantaran una cançó de la Sílvia Tomàs Trio, una dona que també posa veu a les injústies, i amb aquesta cançó en concret reivindica la lluita contra el capital i la resitència rural i agrícola. Lligant amb això, ens recomanaran el llibre de "Tornar a encantar el món" de la Sílvia Federicci i ens acabaran recitant pel gradíssim poeta Joan Vinyoli, que té com a font d'inspiració la natura.

 
 
DILLUNS 27 D'ABRILCANÇONS DE JOANA RASPALL, El somni del drac


@lamartarius i en @guillem_ballaz, músics, els agrada molt fer projectes per al públic familiar de tant en tant. Ens presenten dues cançons que formen part d’un espectacle de música feta amb poemes de la Joana Raspall. Esperem que us agradi molt! 

POEMES CONFINATS, Rice

@ricebarcelona, artista urbà, ens ensenya una sèrie de retrats en aquarel·la realitzats durant el confinament, que tracten d’escenes de la nova vida quotidiana de confinament; d’aquí que tots els retrats estiguin representats dins de pots de vidre.

Aquestes obres han estat realitzades 100% amb material reciclat, ja que en estar confinat lluny del taller, no disposava de més materials que una caixa d’aquarel·les de quan era petit, i d’una llibreta de dibuix ja utilitzada. 

VIURE AL CARRER, Pont Eiffel

Pont Eiffel (anònim) va viure un temps al carrer.
Ens explicarà la seva vivència i ens ensenyarà algun dels dibuixos que va fer en una de les seves llibretes, l'únic que va tenir durant aquell temps. 

TRAFICANTS DE LLIBRES, Jordi Amat

Escriptor i filòleg, ha escrit dieversos llibres sobre cultures polítiques desenvolupades a Catalunya i Espanya des del franquisme i fins al present. Escriu al diari La Vanguardia, col·labora al programa de ràdio Aquí, amb Josep Cuní i al de televisió Més 3/24. Dirgeix El Món de Demà.

Explicarà la història d'Edicions Catalanes de París, una editorial rara: era legal a França i clandestina a Catalunya, els llibres s'imprimien allà i es venien aquí, i la xarxa perquè passessin d'allà a aquí era la integrada per un grup de veterans de l'escoltisme d'Olot.


 

AMB UN LLIBRE I UNA ROSA, Unitat de Pioners i Caravel·les

Una rosa pot ser més que una rosa i un llibre pot ser més que un llibre, o no. 

Donem per acabades les jornades culturals SANT JORDI A CASA! Esperem que les hagueu gaudit tant com nosaltres!

En primer lloc, us volem agrair a tots els i les participants que heu possibilitat aquestes jornades:
Marina i Marcel, Neus Bartrina (@neus_nutricio), Pere Gómez, Marina Callís, Santi Roca, Jordi Panyella (@pollen_edicions), Jana Gallofré, Xescu i Marçal, Lluís Riera, Sàgoe Olot (@sagoeolot), Alma i la mar de contes (@almailamar), Òria (@oriacosmetica), Marc August Muntanya (@elpastorderiudaura), Àngel Rigall (@angelrigall), Adrià Carrasco (@etvolemacasa), Ruth Aisa, Joel Burch, Alliberem-nos (@alliberemnos), Carles de Corral (Caco) (@carlesdecorral), Bàrtsia (@bartsiagrup), El somni del drac, Rice (ricebarcelona), Pont Eiffel, Jordi Amat i Unitat de PIC's.

També us volem donar les gràcies a vosaltres, el públic, per la bona rebuda que han tingut les jornades, la difusió feta i els missatges de suport!

Ens acomiadem amb el poema de @carlesdecorral, recitat pels caps i quel·les de l'Agrupament! -

Recordeu que podeu veure els vídeos a les nostres xarxes socials:

INSTAGRAM IGTV: @aeignostradonadeltura
FACEBOOK: @nostradonadeltura
YOUTUBE: AEiG Nostra Dona del Tura

Compartim cultura! #santjordiacasa

 


Comparteix