Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

11.09.2020

L’escoltisme i el guiatge celebrem una Diada marcada per la Covid-19 i amb el compromís envers el país més viu que mai

Els escoltes i les guies celebrem un any més la Diada de Catalunya per reivindicar la llengua, la cultura i el territori, enguany però sense les trobades ni les activitats que la caracteritzen.

Des de l’escoltisme i el guiatge vivim activament la celebració de la Diada Nacional de Catalunya com un dia per fer memòria i reivindicar la nostra cultura, la llengua i el territori. Des del nostre arrelament, treballem amb responsabilitat i compromís a través de l’educació per construir un país i una societat més inclusiva i diversa amb persones lliures, crítiques i compromeses.
 
Enguany la Diada se celebra en un context molt peculiar i incert. Des de fa mesos, la pandèmia originada per la Covid-19 ha truncat els nostres plans. Hem estat a casa confinats i confinades durant moltes setmanes, mancats de trobades familiars, retrobaments i xerrades amb amistats. A més, les mesures preses durant el confinament per part de l’administració s’han dut a terme sense escoltar la veu dels infants, adolescents i joves. L’arribada de l’estiu ens va donar un bri d’aire i amb ell l’escoltisme i el guiatge hem tornat a demostrar que som una peça clau per a la societat catalana. Malgrat les adversitats, vam tirar endavant les activitats d’estiu i vam treballar de valent amb l’administració pública i les entitats de l’associacionisme educatiu per l’elaboració d’uns protocols i mesures de seguretat que han estat molt eficaços. Hem aconseguit que molts infants i joves es retrobessin amb les seves amistats i amb la natura, acompanyant-los en la sortida del desconfinament i en l’adaptació a les rutines de prevenció i higiene de la ‘nova normalitat’. Perquè creiem fermament que generar espais d’educació en el lleure per la infància i adolescència també és fer país.
 
Ara bé, també veiem amb preocupació com es dibuixa un escenari de crisi econòmica i social similar a la que vam viure el 2008. Alguns exemples en són la pèrdua de milers de llocs de treball, el quasi col·lapse del sistema de salut pública o les dificultats de moltes persones per a poder seguir pagant el preu de la llar on viuen. En aquest escenari, l’escoltisme i el guiatge tenim clar que seguirem defensant i lluitant per un país que garanteixi els drets bàsics i fonamentals per a que totes les persones puguin tenir vides dignes.
 
I en aquest complex escenari no podem oblidar la repressió que segueix existent a moltes persones que han lluitat per les llibertats individuals i col·lectives de Catalunya. Creiem fermament que el diàleg i la no-violència són els camins a seguir per tota societat que es vol diversa i integradora. Per això, un any més refermem el nostre compromís amb el país i les llibertats individuals i col·lectives, i reclamem la llibertat dels presos polítics i el retorn de tots els exiliats, tant per motius polítics com per llibertat d’expressió.
 
Així doncs, ara més que mai, continuarem defensant un país millor, on tot la infància i adolescència tingui garantit el dret al lleure educatiu de base associativa per créixer en i amb els agrupaments escoltes en un context de participació democràtica i d’educació a través de l’acció. Un país amb un jovent compromès i crític amb ganes de transformar la societat amb petites i grans accions, fent-la més inclusiva i diversa.
 
Un any més, els escoltes i guies d’arreu del país viurem la Diada de forma activa i crítica des de tots els racons, tot i que enguany ho farem adaptant-nos a les restriccions sanitàries i sense participar de grans concentracions o actes.
 
Bona Diada i bon inici de curs a tothom!
Catalunya, 10 de setembre de 2020.


Comparteix