Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

01.10.2020

Per dignitat col·lectiva, no oblidem l’1 d’octubre

Dies abans del referèndum, a la Plaça Sant Jaume en la crida per la democràcia.

Comunicat de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge en motiu del tercer aniversari de l’1 d’octubre de 2017.

Avui se celebren 3 anys de l’1 d’octubre de 2017. Les imatges d’aquella jornada són encara ben vives a gran part de la societat catalana i també per a l’escoltisme i guiatge del país. Nosaltres, d’acord amb el nostre compromís per la democràcia, l’autodeterminació dels pobles i les llibertats individuals i col·lectives, vam donar suport a la celebració del referèndum.

El referèndum per l’autodeterminació era una demanda col·lectiva de la majoria del poble català que el Govern va escoltar i es va aprovar pel Parlament de Catalunya, òrgan competent i sobirà per raó de matèria i territori.

L’escoltisme i el guiatge vam ser-hi presents en molts pobles i ciutats. Vam compartir amb moltes persones la defensa d’un acte democràtic com és un referèndum, vam posar els nostres cossos davant d’unes actuacions policials violentes i desproporcionades per part de la Guàrdia Civil. A més vam defensar i seguim defensant que davant d’un conflicte polític, que encara dura, cal apostar sempre per la via del diàleg i la no-violència.

Tres anys després, veiem com la resposta per part de l’Estat espanyol ha estat la continua repressió i persecució a qui va fer possible el referèndum: responsables polítics, funcionaris i activistes. Per aquesta raó, condemnem la persecució de la participació política a través de processos judicials i rebutgem la persecució a la discrepància política i la llibertat d’expressió i d’associació.

​Recentment, hem viscut un altre capítol especialment preocupant: la inhabilitació del Molt Honorable President de la Generalitat Quim Torra, una decisió judicial que torna a posar de manifest l’excepcionalitat política i repressiva que vivim. Un exemple més de la vulneració de drets fonamentals i de la llibertat d’expressió. I en aquest escenari, la FCEG ens reafirmem, com hem fet sempre, en la voluntat de seguir educant infants i joves perquè esdevinguin persones actives, crítiques i compromeses amb la societat i el país. Perquè aquesta tasca, compartida amb gran part de la comunitat educativa, serà la que ens permetrà la construcció d’un país més just i democràtic.


Comparteix