Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

12.08.2021

​Els i les joves exigim un futur digne

Avui, Dia Internacional de la Joventut, visibilitzem la vulnerabilitat i la precarietat que vivim els i les joves i reivindiquem els nostres drets.

Volem aprofitar l’efemèride del Dia Internacional de la Joventut com a excusa per a posar el fil a l’agulla i fer balanç de la situació que actualment vivim (patim) els i les joves. Es podria, però, difondre i defensar aquest escrit cada dia de l’any, ja que hi ha molt per a lluitar i reivindicar; ens hi va el nostre futur i, amb el nostre, el de la tota societat.
 
La crisi sanitària causada per la pandèmia de Covid-19 ens ha colpejat especialment fort i ens ha dut a noves situacions de precarietat que han agreujat les situacions que anteriorment ja eren difícils pel jovent. Dificultats extres en els àmbits personal, familiar, econòmic, laboral, d’habitatge i de salut que ens situen com a un dels col·lectius més afectats per la pandèmia.
 
En els àmbits relacionals i de salut emocional, la pandèmia ha provocat un gran augment de casos de transtorns mentals entre adolescents i joves. Els casos que més s’han multiplicat són els intents de suïcidi o autolesions (augmentant un 27% l’any de la Covid-19 i convertint-se en la primera causa de mort no natural entre els i les joves) i els transtorns alimentaris, així com l’ansietat o les depressions. Això és degut a que som un dels col·lectius que hem viscut el confinament amb més dificultats, segons un estudi de l’Observatori Català de la Joventut (OCJ). Hem vist segat de cop el nostre desenvolupament a molts nivells, però sobretot a nivell relacional i social, imprescindible per a la nostra salut mental en un període on desenvolupem determinats temes vitals com la identitat personal, el grup d’amics i amigues, els valors, la sexualitat, etc.
 
Pel que fa a l’àmbit laboral, les persones joves hem estat també un dels grups més afectats per la destrucció d’ocupació. Segons dades de l’informe ‘Situació laboral de la joventut’ (segon trimestre 2021) elaborat per l’Observatori de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, un de cada quatre joves d’entre 16 a 29 anys es troba a l’atur, situant la taxa d’atur juvenil al 23,9% de la població activa.
I, òbviament, les dificultats d’inserció i de precarietat laboral ens impedeixen en la majoria de casos emancipar-nos. El fet de no poder accedir a una feina ben remunerada i estable ens impossibilita començar una vida fora del nucli familiar. Ni a través de la compra, on ens resulta impossible estalviar prou per a l’entrada, ni de l’arrendament, tenint en compte l’escalada desorbitada dels preus de lloguer. La cosa s’agreuja exponencialment si els que volem és viure sols/es; una fita inabastable actualment en la gran majoria de municipis.
 
Quant a l’entorn i la implicació que aquest té en tots i totes nosaltres, ja s’estan fent més que evidents els efectes del canvi climàtic, i ens preocupa molt. S’està posant en risc el futur del nostre planeta, i els agents polítics i les grans corporacions només fixen la mirada en beneficis econòmics i en curts terminis. No ens val, exigim tenir una Terra dignament habitable quan aquestes oligarquies ja no hi siguin. Perquè com diu un proverbi indi “La Terra no és una herència dels nostres pares sinó un préstec dels nostres fills”, per tant, no ens la destrosseu.
 
En definitiva, són molts drets, els que se’ns estan negant i la perspectiva de recuperar-los no és bona. Per això cal que ens alcem tantes vegades com calgui per a reivindicar-los, i si ho fem associats/des, unint forces, traçant xarxes, arribarem de ben segur més lluny.
 
Som present (i futur)
 
El progrés  que s’està vivint en matèria social, digital i energètica és, en bona part, a partir de les aportacions que està fent el jovent. Som el jovent qui està empenyent el canvi cap a una societat més justa de la que tenim ara i, alhora, el col·lectiu que viu més la precarietat. Així doncs, reclamem la necessitat de treballar per un futur digne per a tothom a partir del present, entenent que tota tasca que fem avui contribuirà a l’avenç  del demà per deixar el món millor de com l’hem trobat.


Comparteix