Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Xavi Valls Membre de l’Àrea de Comunicació de la FCEG
17.09.2013

Com posicionem el Moviment?


L’estiu passat els Boy Scouts dels Estats Units d’Amèrica van vetar la participació de membres homosexuals a la seva organització. Una decisió homòfoba, del tot contrària als valors que treballem i defensem des de l’escoltisme. Ara han aixecat el vet sobre els infants i joves. Tot i així en queden exclosos els educadors.

​Des de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), formada per tres associacions (Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i MEG) vam actuar de forma ràpida i, al meu entendre, correcta, elaborant dos comunicats mostrant el nostre rebuig per les decisions preses pels “scouts” americans, desmarcant-nos d’aquest moviment i convidant els escoltes americans a replantejar-se aquesta decisió.

Per sort han sortit algunes veus considerant el posicionament de la FCEG com a tou o dèbil. Per sort som tres associacions grans i plurals, formades per més de 4.000 caps amb opinions pròpies, amb una tendència comuna però amb particularitats i diferències. El que a un li sembla bé, a l’altre li manca i a l’altre li sobra...

Insisteixo, una sort que fa ric el Moviment, però que en segons quins casos ens pot generar maldecaps.

Històricament crec des de MEG no hem gestionat gaire bé els nostres posicionaments institucionals, i és una llàstima. No cal arribar a casos tan clars com aquest per poder expressar públicament el nostre rebuig a certes polítiques o la nostra adhesió a certes propostes. Potser per la voluntat d’integrar totes les opinions, o per la mateixa dificultat d’integrar-les, en ocasions s’ha optat per la comoditat del silenci. I això, en part, ens fa perdre identitat cara endins i visibilitat cara enfora.

Anirem treballant aquest tema, i buscarem la manera de fer d’aquesta dificultat una oportunitat, però a nivell personal, convido els agrupaments a sumar-se, a mostrar els seus posicionaments. És important veure fulards a les manifestacions i pancartes als caus, expressar obertament què ens sembla bé, que defensem i a què ens oposem. Amb un article a la revista del cau o del barri, a la web o amb un correu als pares. I això ens ajudarà també a definir-nos nosaltres com a agrupament i com a Moviment. A reconèixer quins nous reptes volem treballar amb els nanos, de quins temes d’actualitat volem generar una reflexió i debat i a buscar la informació, les eines i les dinàmiques per tractar-lo.

Ara mateix en tenim un sobre la taula, tant transversal que va des dels castors i llúdrigues fins als pares del cau: la igualtat de gènere i la llibertat d’orientació sexual.

Font: El Correu núm. 85, secció MEG Opina. Estiu 2013.


Comparteix