Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Taula Executiva
27.03.2014

Un bon programa formatiu, essencial per a un voluntariat de qualitat

voluntariat

Taula Executiva
MEG


Un dels trets que defineix l’escoltisme i el guiatge és el seu caràcter voluntari. Fem de caps, de formadors o de responsables associatius a l’entitat de forma desinteressada, des de la gratuïtat i el servei. Per aconseguir que aquest voluntariat sigui de qualitat, un element essencial és disposar d’un bon programa formatiu per a totes les persones voluntàries, amb l’objectiu d’adquirir els coneixements, les habilitats i les competències necessàries per oferir el millor de nosaltres en aquesta aventura.
 
A l’edició passada d’El Correu ens fixàvem en els canvis realitzats a l’Escola de Formació per adaptar-los a la nova normativa de la Generalitat de Catalunya. En aquesta edició continuem parlant de formació, dedicant el reportatge al Seminari d’Hivern de la Formació de Responsables Associatius (FORA), celebrat al desembre i dedicat com cada any al lideratge.
 
La FORA és el programa formatiu de MEG adreçat als membres dels equips de demarcació/sector i equips generals. Té per objectius aportar coneixements i habilitats en lideratge, així com conèixer millor la nostra entitat i la seva cultura organitzativa. Per a nosaltres la FORA és un projecte estratègic i il·lusionant. En una entitat gran i complexa, que volem que sigui liderada per persones voluntàries, és imprescindible un espai formatiu de màxima qualitat que contribueixi a realitzar la tasca associativa amb garanties.

La FORA consta d’un primer bloc anomenat FORA Bàsica, adreçada a persones que ocupen per primera vegada un càrrec de responsable associatiu, i de dos seminaris al llarg del curs, el d’hivern i el d’estiu.  En els seus 4 anys d’història, hem  participat a la FORA 503 responsables associatius. Hem gaudit també de la participació de professors universitaris, representants d’entitats i organitzacions i exmembres de MEG que ens han ofert la seva expertesa i coneixements en les temàtiques tractades.
 
La FORA d’hivern d’enguany ha tingut un al·licient molt especial. Vam aprofitar el context que ens oferia un seminari sobre lideratge per fer la presentació del nou quadern de MEG, Bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat, escrit per Raimon Ribera, professor de Ciències Socials a ESADE, i editat a la col·lecció “Parlem-ne”.
 
Aquest Seminari d’Hivern ens ha permès aprofundir en els bons lideratges, que són aquells basats en la qualitat humana i exercits des d’una espiritualitat profunda. Des de l’escoltisme i el guiatge ens cal seguir construint i promovent aquests lideratges per continuar aportant el nostre gra de sorra a deixar un món millor de com l’hem trobat. 
 
Taula Executiva

Font: El Correu 87, secció Editorial. Hivern 2014


Comparteix