Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Fran Fernández membre de l’Equip de Relacions (Dem. Barcelonès, Sector II)
30.04.2014

Sóc de cau

agrupaments, barcelones
És igual d’on siguis o que no ens coneixem, tan sols fa falta dir un frase per crear un vincle que va més enllà de limitacions físiques: “sóc de cau”.
 
En aquest moment importa una experiència compartida, un sentiment mutu. Es reviuen experiències pròpies i l’afany per compartir amb l’altre allò que ens ha marcat poderosament, que ha determinat qui som i com som a mesura que canviàvem de branca. Aquest lligam no entén d’entitats, no l’importa ser de MEG, Escoltes Catalans o Acció Escolta de Catalunya, és una unió més profunda arrelada a la identitat escolta.
 
Aquesta identitat no només és un producte de l’empatia, sinó també de la simpatia. Simpatia per un model de vida compartit, estructurat des d’una visió del món oberta i inclusiva; amb principis i conductes estretament lligades. Aquesta identitat és el que realment ens defineix a tots i totes; és una identitat multicultural, global i, sobretot, apàtrida perquè no entén de fronteres ni països.
 
Vivim un temps incert, la unió dels tres moviments dóna problemes i pot portar a la desconfiança, a la creença de perdre part “del que som”; però no crec que sigui així. La identitat escolta es manté, aquest reconeixement que ens uneix en el diàleg no canvia ni desapareix, perquè està més enllà.
 
El procés d’unió ha de ser obert i democràtic; però no ens hem d’aferrar a antics mètodes i “maneres de fer”. S’ha d’optar per una fonamentació nova de l’escoltisme català, evitant errors i dogmes del passat que podrien ser exclusius.
 
Fem el que fem, cada agrupament conservarà -com ha estat sempre i ha de seguir sent- la seva independència. Aquesta llibertat és el que fa que l’escoltisme sigui gran, que s’adapti al seu entorn segons les seves necessitats. No hem de perdre mai de vista el motiu principal de ser escolta: el compromís, la crítica, la millora i la revolució.

Sempre a punt!
 
Font: El Correu 87, secció MEG Opina. Hivern 2014


Comparteix