Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Alba Alier formadora de FOCA (Demarcació Vallès/Maresme)
25.12.2014

Una batalla perduda, un nou horitzó


Sóc una de les persones que va tornar del COFO de l’any passat amb un lleuger malestar. Bé, lleuger no, molt malestar! Malestar de pensar que s’havia tirat endavant un procés sense preguntar i que ens cridaven només per explicar-nos-el, que aquella no era la manera de fer de l’escoltisme i que no podia ser que la meva escola de formació acabés d’aquella manera. La implementació dels nous cursos, tal com estaven concebuts, no podia de cap manera respectar els tempos que imposa el voluntariat perquè tots els agents de la nostra escola poguessin participar de manera real en l’elaboració de les noves propostes. Per sort, ha plogut molt des de llavors i s’ha arreglat la situació. Els formadors i les formadores hem viscut un any intens de feina amb els responsables pedagògics de les demarcacions i s’han creat espais de participació que han revertit la situació, com el “Reforma’t!”.

« L’espai d’aprenentatge més potent encara segueix essent, avui dia, el cau »


Però això no treu que, amb la posada en marxa dels nous cursos, Minyons ha perdut una batalla en què calia defensar la manera de fer de l’escoltisme: el voluntariat com a espai de formació que va més enllà de la transmissió de coneixements i que només esdevé possible dins del context escolta, dins el cau. Per moltes coses que treballem en la FOCA i la FORMIGA, l’espai d’aprenentatge més potent encara segueix essent, avui dia, el cau: els dissabtes, els campaments, els plenaris, les reunions de pares i mares... Són eines que no tenen altres escoles de formació i que han quedat poc contemplades als nous cursos, que suposen per als caps més hores en la FOCA, la FORMIGA... i, per tant, menys hores i menys dies en els respectius agrupaments.

No obstant, el fet de readaptar les formacions ha obligat els equips a replantejar-se els perquès de la manera de fer, del tarannà de cada demarcació, de les ponències que any rere any eren iguals o similars; ha servit per fer una revisió metodològica d’allò que fèiem. Per això crec que els nous cursos no han estat tan dolents i que després de la posada en marxa, hi ha un nou horitzó ple de possibilitats.

Font: El Correu 90, secció MEG Opina. Hivern 2014


Comparteix