Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Dan Ortínez Martí formador de FOCA (Demarcació de la Catalunya Central)
17.03.2015

Transformem(-nos)


Al cau tenim la curiosa tradició de celebrar els dies mundials de tot. Celebrem el Dia Mundial de la Pau, però al mateix temps tenim el compte corrent en una entitat bancària que inverteix en armament i mines antipersona. Celebrem el Dia Internacional de les Cultures, però els nostres caus estan formats bàsicament pels de sempre i ens costa obrir-nos i acollir els nous catalans que acaben d’arribar. Celebrem el Dia del Mercat d’Intercanvi, però fem la compra de campaments en un hipermercat on les pastanagues han viatjat més de 10.000 quilòmetres. Celebrem el Dia contra la Violència Masclista, però expliquem als més petits contes de prínceps que sempre es casen amb princeses.

« Hem de fer autocrítica i treballar per acostar el màxim possible els gestos a les paraules »

Com diu Galeano: “Seremos imperfectos porque la perfección seguirá siendo el aburrido privilegio de los dioses”. Però, si més no, hem de fer autocrítica i treballar per acostar el màxim possible els gestos a les paraules. Potser una sopa instant és el recurs més fàcil i ràpid per a un sopar, però no té res a veure amb un caldo d’hortalisses del territori cuinat pels llops i les daines durant una tarda de campaments.

Quan intentes explicar a algú que no coneix l’escoltisme què és el que ens fa diferents d’altres espais de lleure, acostumem a dir que, a banda d’una llarga trajectòria i d’una manera de fer, l’objectiu és educar per a la transformació social. I, de la mateixa manera que sabem que com a caps mai no eduquem amb les paraules, sinó amb els gestos, com a caus eduquem amb el que mengem, amb les persones amb les quals treballem, amb aquells amb qui ens relacionem, amb el llenguatge que fem servir...

Cada cop són més els caus que treballen amb la banca ètica, que tenen l’electricitat contractada a Som Energia, que consumeixen en cooperatives de consum... Les eines hi són, només cal utilitzar-les. Així doncs, seguim transformant-nos per a transformar.

Font: El Correu 91, secció MEG Opina, pàg.17. Primavera 2015


Comparteix