Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Oriol Clèries formador de FOCA del Sector I (Demarcació del Barcelonès)
03.07.2015

Formadors en el Moviment... Formadors en moviment?
Aquest ha estat el meu primer any com a formador de FOCA i, per tant, el primer any de contacte amb l’Escola de Formació des de dins. En aquest temps ha estat obert el debat de com els formadors hem de participar a dins del Moviment i se’ns ha convidat a alguns espais per donar la nostra opinió. Tot i això, sempre que he tornat d’aquests espais, ho he fet amb un sentiment de frustració i una sensació de ser poc escoltat, com si les decisions ja estiguessin preses abans d’obrir el debat.

Crec que l’Escola de Formació (EF) que tenim actualment no és el màxim de forta que podria ser; falten espais de treball conjunt entre formacions. Actualment, tenim una EF de bolets en què cada equip de formació ho fa a la seva manera i com li sembla. Hi ha pocs espais en els quals compartir els recursos, les idees i els continguts de les formacions. No defenso l’homogeneïtzació de totes les FOCA de Catalunya pel que fa als continguts, però sí tenir una heterogeneïtat treballada en aquest sentit.

A més a més, en l’àmbit de presa de decisions quant a les normatives, la documentació, i fins i tot participació en el Moviment dels formadors, ens representen els RP, persones que (majoritàriament) no viuen les formacions com nosaltres. Ens representen el millor que poden i moltes vegades ho fan molt bé, però no tenen la informació i les vivències de primera mà com nosaltres.

Jo somio en una Escola de Formació més participativa, en què es treballi més en xarxa amb la resta de formacions..., però això no és possible si els formadors no ens l’apoderem! És clar que serà més feina i més hores a invertir (que no en fem poques), però en sortirem beneficiats, i l’Escola de Formació que en resultarà serà més forta i més nostra.

Ara per ara, però, ens toca anar-hi, participar-hi i donar la nostra opinió en els espais que ja hi ha, per així construir l’Escola de Formació que nosaltres volem. Com va dir Gandhi: “Sigues el canvi que vols veure al món”.

Font: El Correu 92, secció MEG Opina. Estiu 2015


Etiquetes

Comparteix