Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Oriol Nicolau comissari del Sector IV (Demarcació del Barcelonès) i formador
22.06.2015

Com participem?
Tenim un debat present i pendent en moltes esferes de la nostra vida social (al qual a MEG no som aliens) que rau en la premissa bàsica que no ens agrada que d’altres prenguin decisions per nosaltres; és a dir, que volem prendre part en l’acte de decidir. Però com ho hem de fer per participar bé?

Comencem pel més bàsic, potser el que ens fa falta és aprofundir i repensar un bon joc democràtic. Aquest necessita espais de participació i regles clares, valors i dinàmiques consensuades entre tots els membres que a la vegada combinin elements de democràcia directa, representativa i deliberativa.

Hauríem de seguir per altres aspectes profunds, com ara una comunicació bona i fluïda entre els membres, que passa per ser capaços d’aprofitar de manera útil l’allau d’informacions que generem. Un bon treball en equip, amb cooperació i coresponsabilitat, és bàsic, i cal que estigui fet de forma inclusiva però alhora eficient. Afegiríem la confiança entre els diversos membres, clau en qualsevol equip en què hàgim de jugar rols diferents.

Finalment es tracta de cercar l’equilibri entre tots aquests factors. Ens hem de preguntar quan i com hem d’enfocar la nostra participació, cap a on hem de dedicar els esforços com a caps, com la nostra tasca del dia a dia al cau s’ha de conjugar amb participar en espais més generals de l’associació...  Tenim feina!

A l’Escola de Formació, igual que en tots els espais escoltes, hauríem de recrear aquelles maneres de funcionar que ens permetessin ser part activa en la presa de decisions. Ens hem de sentir partícips i hem de poder participar. No existeix una vareta màgica, però potenciant-ho tot tenim una font inesgotable d’aprenentatges i eines per seguir transformant el món.

Font: El Correu 92, secció MEG Opina. Estiu 2015


Etiquetes

Comparteix