Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Branca de Truc 2 AEiG Alverna
02.06.2016

Truc és el punt àlgid on es materialitza tot el que hem après durant la nostra etapa al cau.

Truc 2
AEiG Alverna


Com a escoltes, creiem que el fet d'obrir-nos a la societat i estar actius en situacions socials crítiques tot ajudant a les persones perjudicades és important per mantenir viu l'escoltisme i per posar al servei dels altres els valors i l'educació que hem rebut al cau.
 
Aquesta convicció és la que ens va portar als Truc 2 de l'AEiG Alverna a tenir clar des d'un principi la tipologia de projecte que volíem dur a terme aquest cus: volíem fer un servei, preferiblement a l'estranger.
 
Marcats els objectius del projecte, que fonamentalment eren realitzar un servei, fer el "boom" a l'estranger i desenvolupar una tasca per ajudar a la societat, cadascú de la unitat vam presentar una proposta de projecte concreta. Un cop presentades les diferents propostes, vam començar a debatre quina s'adaptava més bé als objectius que havíem plantejat prèviament. Vam intentar pensar quin projecte ens podria donar una satisfacció més gran, a quin li podríem treure més suc perquè tant la preparació com la realització fossin actives i les gaudíssim. Una d'elles era fer un voluntariat col·laborant amb alguna ONG per ajudar les persones refugiades que arriben a Europa i que es troben en una situació precària i desoladora. Aquesta idea va ser la que millor resposta donava a les perspectives de cadascú de nosaltres en un projecte comú.
 
Per començar, va ser necessari informar-nos. Tots sabíem quina és la situació dels refugiats; la manca de voluntat i coordinació política, les greus condicions en què viuen als camps situats a diferents punts d'Europa (alguns improvisats o descontrolats), la desprotecció dels qui fugen de la guerra de Síria, etc. Però vam considerar que per anar de voluntaris i aterrar a la pura realitat del cas calia ser conscients de la situació exacta que es viu en un camp.
 
Tenim clar que per nosaltres un dels punts importants del projecte és poder tractar amb nens i nenes refugiades per transmetre'ls la nostra manera d'educar en el lleure, i així conèixer de prop la realitat en què viuen i facilitar-los un espai on puguin divertir-se i gaudir. No sabíem tampoc fins a quin punt era possible fer això i teníem dubtes sobre quin era el millor lloc per anar de voluntaris amb població refugiada. Per tot això vam posar-nos en contacte amb una noia experta en el tema i que ha estat a diversos llocs ajudant com a voluntària als

« Ser crítics i actius és important per mantenir viu l'escoltisme i per posar al servei dels altres els valors i l'educació que hem rebut al cau. »

refugiats. Ella ens va saber orientar molt bé i ens va fer entendre que la situació és complexa i imprevisible. Va proposar-nos de contactar amb diverses organitzacions i equips de voluntaris. L'opció més viable va ser l'equip de voluntaris del camp de refugiats de Calais, França. Ens vam posar en contacte amb ells, i vam apuntar-nos com a voluntaris per aquest estiu.
 
Ara mateix, estem preparant el dossier de campaments i per tant estem organitzant el projecte pel que fa al transport, allotjament, tasques de voluntariat, planificació, etc. Des de ja fa uns mesos la preparació del projecte s'està basant a fer "extrajobs" per abaratir els costos del viatge i en acudir a xerrades o contactar amb entitats per informar-nos sobre el cas dels refugiats o difondre el nostre projecte. Hem anat, per exemple, a la plataforma Stop Mare Mortum de Tarragona a explicar el nostre projecte.
 
En l'àmbit emocional, ens ha estat recomanat rebre l'ajuda de professionals en la matèria per poder afrontar millor l'impacte emocional que ens pot causar l'estada al camp de Calais i estem buscant la manera de fer-ho.
 
El nostre projecte no deixa de tenir incerteses, ja que la situació a Calais pot canviar en poc temps, però tot i així ens estem dedicant a preparar-ho tot perquè surti tan bé com esperem!


Comparteix