Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Inma Ferrer i Manel Sellarés Formadors del monogràfic Lideratge personal i coherència interna
04.07.2016

Asseguts en el foc


Inma Ferrer i Manel Sellarés
Amb aquest títol reptador, Arnold Mindell publica un llibre sobre treball global en el si de grans grups. Ens diu que en tots els grups hi ha problemes que es pretenen resoldre d’una manera racional i estructurada, però que les solucions només es mantindran si abans s’han tractat les possibles pertorbacions que hi ha en l’atmosfera del grup, treballant els sentiments subjacents.

I a la dinàmica profunda del grup només s’hi accedeix coneixent el camp emocional, és a dir, els sentiments que ens uneixen i ens separen. L’atmosfera del grup pot ser fresca, seca, ennuvolada, assolellada... I el camp del grup potser amorós, hostil, reprimit o fluid... Es composa de processos formals, com reunions, agendes de trobades..., i de processos emocionals invisibles, com la gelosia, els perjudicis, el dolor i la ràbia.

Els missatges ocults són, sovint, factors importants en l’enfonsament de la dinàmica de molts grups. I també sovint, la visió, l’estructura i el model declarats per l’organització són irrellevants comparats amb la seva habilitat per resoldre amb èxit els problemes de diversitat i d’estils de comunicació. Diferències d’edat, sexe, formació, creences, religió, poder...

I el treball per fer avançar el grup neix del teu interès i amor per les persones: vols saber qui són i què els passa. I té tan a veure amb ajudar a revelar el camp emocional i els missatges ocults, com amb les persones i els seus rols dins de l’organització.

Per això el model de lideratge de grups que proposem posa l’accent en ajudar el grup a expressar els seus sentiments sense por d’ofendre l’altre. En el treball global no ens agrada la correcció política, preferim destapar les diferències i expressar les discrepàncies. 

I perquè això passi, es convida a les persones del grup que s’obrin les unes a les altres i s’atreveixin a seure en el foc de la relació, per tal de perdre la por que es produeixin flames. Precisament aquestes flames seran  alliberadores i permetran al grup trobar el seu camí.

Per això en treball global sempre es comença preguntant: Com et sents? Com estàs?  Qui pot expressar els seus sentiments? I ara, valor i feu la prova!

Font: El Correu 95, secció MEG opina pàg. 12. Estiu 2016


Etiquetes

Comparteix