Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Laura Benseny i Martí Puig Àmbit 4Vents
03.06.2016

Bon dia a la cultura, la llengua i l’escoltisme

4vents, internacional, escoltisme

Laura Benseny i Martí Puig, àmbit 4Vents
Martí Puig


Tot sovint, els escoltes dels territoris de 4Vents utilitzem l’expressió “Bon Dia!”. La diem, per exemple, al matí quan ens despertem en una trobada de  4Vents. Pot semblar que ho fem només per educació, per desitjar-nos que passem un bon dia; però el fet és molt més significatiu. Un dels valors afegits del Projecte 4Vents és fer-nos adonar del plaer de sentir-nos com a casa a qualsevol lloc on les persones es saluden amb un bon dia, bon vespre o bona nit. Lògicament que els escoltes estem a gust i ens sentim acollits arreu del món; però, potser de forma especial, en aquells territoris que també comparteixen el català com a llengua pròpia.

« Els escoltes estem a gust i ens sentim acollits arreu del món; però, potser de forma especial, en aquells territoris que també comparteixen el català com a llengua pròpia »La tasca de 4Vents podem dir que es vertebra sobre tres pilars bàsics: llengua, cultura i escoltisme. El primer, el de la llengua, el reforcem quan en una trobada de 4Vents una escolta de Bellaterra i una de l’Olleria s’adonen que comparteixen la mateixa llengua, per molt lluny que sigui un poble de l’altre. També ho evidenciem quan coneixem escoltes de Ciutadella, de l’Alguer, de Fraga o de Perpinyà (tot i que actualment en el projecte 4Vents no hi participa cap agrupament de la Catalunya Nord).

El segon pilar, la cultura, també ens és imprescindible. En cada trobada que fem, en el Rebombori o en qualsevol altre dels projectes de 4Vents, evidenciem que vivim en un país molt divers, però que tenim molts punts en comú. Ens adonem que a Vilafranca del Penedès i Algemesí tenen tradicions que semblen gairebé calcades, uns en diran  castellers i els altres muixerangues, però els estudiosos saben que tot és l’evolució d’un mateix origen. Ens adonem que tan bo trobem un arròs de l’Ebre  com un de l’Albufera, tots ben condimentats amb sal de les Illes.

« Tenim un objectiu ben clar: educar infants i joves per la transformació social i nacional, amb un somriure a la cara, amb un fulard al coll i amb l’expectativa d’un futur ben viu dins de l’escoltisme i el guiatge »

 

Per últim, l’escoltisme. Les entitats membres de la Federació de 4Vents tenen visions diverses de l’escoltisme i el guiatge. Però, com bons escoltes i guies, procurem fixar-nos més en allò que ens uneix que no pas en allò que ens separa. Pertanyem a associacions diferents però tots tenim un objectiu ben clar: educar infants i joves per la transformació social i nacional, amb un somriure a la cara, amb un fulard al coll i amb l’expectativa d’un futur ben viu dins de l’escoltisme i el guiatge.


Comparteix