Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Núria Montanyà i Ignasi "Nani" Llobera comissaris generals de MEG
30.12.2016

Parlament a l'Assemblea General 2016

Núria Montanyà i Ignasi "Nani" Llobera durant el seu parlament a l'AGO 2016 (Manresa)
MEG


Com cada any, avui volem compartir un seguit de reflexions; reflexions de l'escoltisme i guiatge cap a la societat, i reflexions de la societat cap a l'escoltisme i guiatge.

Aquest curs que comencem estarà marcat per dos grans projectes. Per una banda, el Procés d’unitat d’escoltisme i guiatge català. Seguim el Full de ruta que vam aprovar. Enguany celebrarem una segona trobada de representants dels agrupaments. Farem un pas endavant en la construcció de l’associació única d’escoltisme i guiatge oberta i catalana, que es portarà a votació a l’assemblea en els propers anys.
Per altra banda, la Jamborinada: un gran projecte que culmina amb la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya. La Jamborinada s’inspira en les macrotrobades d’escoltisme i guiatge que es fan des del 1920 arreu del món, i compta amb la participació activa de les tres entitats catalanes d’escoltisme i guiatge reconegudes internacionalment. L’últim cap de setmana d’abril serem més de 13.000 infants i joves, a Tàrrega, i demostrarem que som la força per moure el món.

Mirem al nostre voltant i constatem que el món es mou. A nivell internacional, assistim a la crisi migratòria més important a Europa des del final de la II Guerra Mundial. Estem horroritzats.
Des de l’escoltisme grec s’estan duent a terme accions per acollir els desplaçats que arriben al seu país. Des de l’escoltisme català s’ha impulsat una resolució a nivell europeu per tal que les organitzacions escolta i guia internacional es posicionin sempre en defensa dels Drets Humans, i hem destinat l’1% solidari de l’entitat a la plataforma Stop Mare Mortum, que molt aviat publicarà material per tractar aquesta crisi humanitària devastadora amb els infants i joves del cau. Fins i tot, a nivell personal, són molts els escoltes i guies de casa nostra i d’arreu que han fet servei per ajudar a fer front a aquesta crisi migratòria, que és una gran crisi moral d’Occident.

El món es mou també a nivell nacional.

« Demanem a les administracions que protegeixin les nostres activitats, que duem a terme des de la gratuïtat, l’autenticitat, la convicció i el compromís »

Aquest curs ve marcat per l’entrada en vigor de diverses normatives que afecten directament la nostra activitat. Per una banda, l’obligatorietat de presentar el Certificat negatiu de Delictes de Naturalesa Sexual. Per altra banda, avui fa vint dies ha entrat en vigor el nou Decret 267 d’activitats d’educació en el lleure a Catalunya.
Vivim immersos en un procés de sobreregulació i burocratització que dificulta les nostres activitats. Davant de les grans dificultats i incerteses amb què ens hem trobat a l’hora d’adaptar-nos a aquestes noves normatives, demanem a les administracions que ens en facilitin el compliment i que protegeixin les nostres activitats, que duem a terme des de la gratuïtat, l’autenticitat, la convicció i el compromís.
Per això reclamem polítiques de joventut sensibles a la nostra realitat associativa per tal que l’associacionisme educatiu amb infants i joves segueixi desenvolupant amb normalitat les activitats que li són pròpies: activitats al medi natural, excursionisme, centres escoltes, raids, un model formatiu clarament reconegut, etc. No estem satisfets amb el marc normatiu actual i, tal com estem reclamant des de fa anys, volem que es reconegui el moviment escolta i guia català com a autèntic patrimoni social de cada poble, de cada ciutat i del país sencer.
També a nivell nacional, l’escoltisme i guiatge continua més fort que mai, creixent en nombre d’infants i joves, en nombre de caps i obrint nous agrupaments arreu del territori. Continuem aprenent a estimar el país mentre el descobrim amb els peus quan fem campaments, rutes i excursions amb el cau.

El món es mou, i això ens afecta a nivell

« Continuem aprenent a estimar el país mentre el descobrim amb els peus quan fem campaments, rutes i excursions amb el cau »

personal. Vivim en un món globalitzat que no para d’accelerar-se: noves tecnologies amb les què encara estem aprenent a conviure; poca estabilitat i molta mobilitat i precarietat; fortes conviccions fugaces i poc compromís que duri en el temps; pèrdua de referents, crisi d’alguns valors, desorientació generalitzada.
Des de l’escoltisme i guiatge eduquem en la gratuïtat i en el compromís. Implicar-nos en l’escoltisme ens dóna oportunitats excepcionals de gaudir, de compartir i de creixement personal. Potser l’escoltisme s’ha trobat, sense proposar-s’ho, amb una nova missió: fer-nos viure dies inoblidables sense estar connectats a les noves tecnologies; que això és possible, a on més ho poden descobrir els infants i joves d’avui en dia? Amb el cau, gaudim a la natura, compartim la vida amb gent autèntica, trobem sentit al viatge, ens adonem que “el camí autèntic per ser feliç és fent feliços els altres” (Baden Powell).

El món es mou, i no sempre es mou com ens agradaria. Davant d’això, podríem plegar, podríem dimitir: “que parin el món, que jo baixo”, com deia Groucho Marx. Però el món es continuaria movent.
Davant d’això, podríem resignar-nos: anar a la nostra sense tenir en compte el que passa al nostre voltant, tancar-nos a casa amb els nostres, amagar el cap sota l’ala. Però el món es continuaria movent.
Davant d’això, l’escoltisme ens convida a fer un pas endavant i a comprometre’ns. “Si el món es mou, com puc estar aturat?”, que diu la cançó. Els escoltes i guies ens impliquem en el nostre entorn, eduquem infants i joves dissabte rere dissabte: al cau, a les excursions, als campaments, a les rutes, fent projectes... Eduquem infants i joves, a través del mètode escolta i guia, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.
El món es mou, i no sempre es mou com ens agradaria. Però en comptes de dimitir o de resignar-nos, nosaltres passem a l’acció: perquè som la força per moure el món.

Sempre a punt i amb alegria!


Comparteix