Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Pere Bolet Responsable pedagògic de l’AEiG Pere II i Santa Maria de Foix.
10.03.2017

Ser conscients del sentit i de les intencions del voluntariat
L’any passat, tretze trucs del Pere II i el Sta. Maria de Foix de Vilafranca vam anar quinze dies al nord de Grècia per posar el nostre gra de sorra en l’ajuda pels refugiats. La idea va sortir després d’una descoberta que vam fer amb Refugees Aid BCN, una ONG involucrada en la causa. De seguida l’opció d’anar allà a donar un cop de mà va motivar moltíssim tota la unitat, tot i la complexitat del projecte, en ple mes d’agost. La bona voluntat xoca amb moltes realitats inesperades: ONGs de dubtosa credibilitat, contactes difícils de gestionar, saturació de turistes voluntaris, les polítiques dels camps militars...

Vam estar uns dies al camp de Filippiada, on vam fer servei, i va ser una magnífica experiència, però per motius aliens vam haver d’anar-nos-en. Llavors vam trucar a la porta de molts camps a la rodalia de Salònica, però a la gran majoria, o bé no es podia entrar, o bé ja hi havia prou (o de sobres) organitzacions i voluntaris a dins. Vam experimentar moltes de les cares que pot tenir un voluntariat. Fer companyia a una família més que agraïda tan sols per fer-los passar una bona estona, tractar amb ONGs de can pixa rellisca (grans i petites), jugar amb uns nens que feia temps que no ho feien, treballar amb gent valuosíssima en tots els sentits, i amb d’altres que... “Oyeee, vamos a comer al lagooo?” Però de tot se n’aprèn!

Vam acabar amb els companys d’Eko Project, en què malgrat que va ser durant poc temps, vam poder compartir amb ells la idea d’una acció solidària més conscient i efectiva, tan generosa com treballada, buscant la coherència entre intenció i intervenció tant com era possible. I pels que es plantegin un projecte semblant, el nostre consell és que siguin ben curosos i coneixedors de què volen fer, per què i amb qui; marxar amb tot ben lligat i planificat, preparar bé les tasques a realitzar i ser plenament conscients del sentit i de les intencions del voluntariat.

Font: El Correu 97, secció MEG Opina, pàg.12. Primavera 2017


Comparteix