Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Marc Bassó Responsable Pedagògic de Sector II del Barcelonès i cap de l'AEiG Salvador Espriu
20.03.2017

FORCASTORS: trencant els mites de la branca fàcil

Marc Bassó


El meu agrupament amb gairebé 45 anys d'història, esperava l'oportunitat de reobrir la branca de Castors i Llúdrigues des de feia temps, un projecte tant engrescador com temut, perquè el primer intent amb prou feines va aguantar tres cursos. En principi, el que marcava la diferència aquesta vegada era que es tractava d'una iniciativa de tot consell i no pas d'unes poques persones motivades, però això no ens treia més pressió als caps i les caps que preteníem ser a la unitat.

Com? "Be Castor My Friend"? ForCastors...? Com anell al dit! Després d'haver passat per la gran experiència de ForTRUC

« Es tracta d'un grup d’infants en una fase de desenvolupament exponencial »

aquell mateix any, no ho vaig dubtar ni un moment; i encara sort!

Aquesta gran coincidència em va permetre conèixer un gran grup de persones (en ambdós sentits) amb diferents bagatges en aquesta branca, des d'excaps o caps de primer any, fins a adjuntes o formadores..., però amb les mateixes ganes de compartir, escoltar i aprendre sobre totes les experiències i els continguts de la formació en si.

Des d'un principi, em va sorprendre que ens fessin desenvolupar una forta base a nivell pedagògic, passant per una comparació des de gairebé totes les unitats, fins i tot comptant amb ponents externes expertes en el tema; però que menys! I és que es tracta del grup d'infants en una fase de desenvolupament exponencial en les diferents àrees, de seguida vaig descartar tots els mites sobre "la branca fàcil o poc útil".

El que ens esperava a continuació no es quedava pas enrere, tota una oferta variada de recursos a gust de tots i totes, des de resolució de conflictes a la branca, passant per contes i danses, els diferents perfils de nens i nenes, fins a arribar al gran concepte de l'eix d'animació, amb tant joc en aquesta unitat en especial; no cal que us digui que ens van faltar dies per treure-hi tot el suc...

Això sí, si alguna cosa em va faltar va ser tractar més específicament el mètode en aquest grup d'edat, a més de les diferents ambientacions o mítiques existents i que la formació tingués un eix d'animació propi, però tot indica que aquest any es reprendrà sense oblidar aquests punts de la revisió i amb la mateixa il·lusió!
Així que ja m'explicareu!

« De seguida vaig descartar tots els mites sobre “la branca fàcil o poc útil" »

Finalment, no podria acabar sense dedicar unes línies a uns bons formadors i bona formadora, que tot i venir de camps educatius diferents, sabien aprofitar la diversitat per guanyar força com a equip, sempre predisposats a escoltar i ajudar i, el millor de tot, plantejar unes dinàmiques i ponències amb molt ganxo, que et feien sentir còmode a l'hora de participar i plenes de rialles, perquè si alguna cosa vam fer en especial aquell cap de setmana, aquesta va ser riure d'allò més!

Així doncs, gràcies a tots i totes, aquest any tenim una unitat de Castors i Llúdrigues a l'agrupament que està sent tot un èxit!

Espero que aquesta formació específica doni un cop de mà moltes a persones més com jo i aquesta unitat no deixi mai de sorprendre'ns! Sort i ànims!


Comparteix