Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Cinta Noró Cap de Castors i Llúdrigues de l’AEiG Mestre Güell - Roger de Llúria
05.06.2017

Per fi, després de tant parlant-ne, arribava la Jamborinada

Cinta Noró


Divendres 28 d’abril la majoria de caps del nostre agrupament, AEiG Mestre Güell Roger de Llúria de Tàrrega, van arribar a la nostra ciutat amb una energia i emoció que no podia ser sana. Per fi, després de tant de temps parlant-ne, arribava la trobada d’escoltes i guies més gran que s’havia fet mai a Catalunya, la Jamborinada. A més a més, aquesta se celebrava a la nostra ciutat i ens en sentíem l’agrupament acollidor, fet que ens feia especial il·lusió a tots els caps, però sobretot als infants i joves del nostre agrupament.

« A l’aire podíem respirar una barreja de mil emocions diferents »

Així doncs, el dissabte a primera hora del mati ens vam trobar tots junts a una plaça de la nostra ciutat. A l’aire podíem respirar una barreja de mil emocions diferents i, tot i que, la il·lusió i l’alegria eren les que predominaven, els nervis i la incertesa també es llegien en les nostres cares. Els pares, la majoria Minairons, estaven nerviosos, als infants més petits els predominava la incertesa de no saber que era el que els esperava, els més grans estaven eufòrics, etc. I aquest va ser l’inici de un cap de setmana que de ben segur, cap de nosaltres oblidarem.

La Jamborinada va permetre al moviment escolta i guia fer-se veure, fer sentir la veu de tants infants i joves i mostrar al nostre territori qui som i què fem. Però sobretot, la Jamborinada ens va donar força a tots nosaltres, a tots els membres del moviment, va demostrar-nos del més petit al més gran que no estem sols i va donar-nos una empenta per seguir endavant amb més energia que mai.

Durant el cap de setmana vam poder viure molts moments diferents: cada agrupament, cada branca i cada infant o jove va viure la seva Jamborinada i, per tant, se’m fa complicat descriure tot el que vam fer durant el cap de setmana. Tot i així m’agradaria destacar que vam viure un dissabte ple d’activitats, adaptades a cada grup d’edats amb diferents objectius pedagògics relacionats amb les que durant el curs havíem estat treballant, sempre gaudint i amb un somriure a la cara.

« La Jamborinada ens va donar força a tots els membres del moviment, va demostrar-nos del més petit al més gran que no estem sols »

Per altra banda, diumenge va tenir lloc l’acte central, on tots els participants de la trobada ens vam reunir per viure el que va ser la culminació de l’eix de la trobada que portàvem treballant durant tot l’any però també el moment més emotiu i intens del cap de setmana amb la lectura del manifest que els escoltes i guies de Catalunya vam voler mostrar al món.

Com a escolta, com a cap i com a educadora, la lectura d’aquest manifest m’omple d’orgull. De fet, durant els últims dies l’he tornat a mirar una vegada i una altra a través del vídeo al Youtube que es va gravar. En mirar-lo no puc evitar pensar en totes aquelles persones i organismes que haurien d’aprendre quelcom del que és la participació activa, ja que aconseguir que milers de persones, molts d’ells infants, posin el seu granet d’arena per a l’elaboració d’un sol manifest és un fet a remarcar. Però no només és l’elaboració d’aquest el que em fa sentir orgullosa, sinó el  seu contingut: que els infants i joves del moviment hagin pogut entendre, analitzar i manifestar la seva opinió sobre tants i tants temes socials, medi ambientals i culturals, entre altres, em remarca que ho estem fent bé. Acostumem a dir que eduquem per l’esperit crític,

« Com a escolta, com a cap i com a educadora, la lectura d’aquest manifest m’omple d’orgull. »

per a la transformació social i que fem servei per tal de deixar el món millor de com l’hem trobat, aquest manifest n’és una prova.

Per a l’elaboració d’aquest manifest cada grup, segons d’edat, hem estat treballant sobre un tema concret durant l’any i durant el cap de setmana de la Jamborinada. Els diferents àmbits que es van tractar i que van sorgir reflectits en el manifest van ser: el respecte i amor a la natura, la cultura popular i la lectura, les desigualtat, la multiculturalitat, l’autoestima, els moviments socials i el compromís social. Cal remarcar que aquests temes estan estretament lligats amb els valors de l’escoltisme que any rere any es treballen en els diferents agrupaments de tot Catalunya i la resta del món.

Per això m’agradaria destacar que, tot i que la Jamborinada ha estat un projecte d’una durada molt llarga i d’unes dimensions importants, els escoltes i guies treballem dia a dia per deixar el món millor de com l’hem trobat. És a dir, no podem oblidar que l’escoltisme es un moviment amb cent anys d’història que ha arribat fins aquí i seguirà amb més força que mai a Catalunya gràcies a milers de joves voluntaris que creuen fermament en l’educació en valors.AEiG Mestre Güell - Roger de Llúria cantant l’hora dels adéus un cop acabada de la Jamborinada.


Etiquetes

Comparteix