Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Laura Vílchez, Aina Tèrmens i altres Mestra del CEIP Mestre Morera, Trucaire de l'AEiG Itaca, i altres
16.01.2018

Uns patges especials a Ciutat Meridiana

Laura Vílchez i Aina Tèrmens


Durant aquest Nadal, membres de l’escola Mestre Morera, situada al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, vam posar-nos en contacte amb l’associació “Soñar Despierto”. L’objectiu era garantir que els infants del nostre centre  poguessin rebre un regal de reis, i només això, sinó que els hi portessin fins a casa seva. El barri de Ciutat Meridiana és un dels barris amb més necessitats socio-econòmiques de Barcelona. Aquest fet fa que moltes famílies no puguin celebrar aquestes festes amb normalitat. Com a escola tenim un objectiu primordial: que tots els infants de l’escola puguin gaudir de totes les festes, ja que són bressol de tradicions, bagatges  i experiències que conformen el patrimoni i enriqueixen l’univers cultural, imprescindible per la inclusió social  i el sentiment de  pertinença cultural.
 

« La relació de l’escola amb l’escoltisme ve de lluny. Ja fa 10 anys que la Demarcació del Barcelonès va iniciar el Casal escolta a l’escola. »

Els nens i nenes de l’escola van escriure les cartes dirigides a Ses Majestats Els Reis d’Orient. Allà van escriure desitjos i peticions de regals que volien que es fessin realitat. Van esperar el temps necessari perquè els tres Reis Mags poguessin llegir amb atenció tot el que havien escrit.
 
La relació de l’escola amb l’escoltisme ve de lluny. Ja fa 10 anys que la Demarcació del Barcelonès va iniciar el Casal escolta a l’escola. Vam ser l’escola pilot d’aquest projecte tan motivador que ens van posar sobre la taula. Any rere any, els infants esperen aquesta oportunitat de viure un casal diferent a l’estiu amb eixos d’animació, acampada, excursions...i tot això amb el fulard al coll!
 
Tots sabem que al gener els Reis Mags estan força enfeinats, així que es va decidir buscar uns patges reials que anessin a Ciutat Meridiana a repartir regals. Els trucaires dels agrupaments Itaca i Anselm Albareda del sector IV de Barcelonès van oferir-se voluntaris per a ser aquestes persones tan especials.
 
L’inici d’aquesta experiència no va ser el mateix dia del repartiment de regals, sinó uns dies abans. Els patges ens vam reunir amb l'escola per acabar la logística que ja s’havia començat. Estudiar-se la zona, organitzar-la per grups d’entrega i assignar definitivament cada regal al seu infant, varen ser algunes de les tasques que es van fer durant tot un matí.
 

« L’experiència d’aquest servei va ser molt significativa i plena d’anècdotes molt positives. »

Ajudar als patges de Ses Majestats a trobar les cases dels infants va ser tota una aventura a causa del disseny urbanístic dels barris. Però l’entusiasme i la paciència majestuosa dels patges posava la pell de gallina. Resultava molt gratificant que t’anessin saludant pel carrer, ja fossin petits o grans! Anar parant cada vegada que una mare o un pare s’apropava amb els seus fills perquè es fessin una foto o simplement per saludar amb timidesa. L’experiència d’aquest servei va ser molt significativa i plena d’anècdotes molt positives. Quina emoció veure aquelles cares de sorpresa al veure els patges a casa seva, d’il·lusió al rebre els regals i finalment acabar amb un somriure de felicitat a la cara.
A l’acabar el dia ja parlàvem de quins aspectes podríem millorar de cara a repetir i tornar-ho a fer l’any vinent!
 

Viure una experiència com la del passat cinc de gener em va fer ser més conscient que no cal anar gaire lluny per trobar pobresa. És impactant pensar que, si hagués nascut en un barri situat una mica més amunt del meu, no disposaria ni de la meitat de privilegis que tinc. Dol pensar que hi ha uns veïns de Barcelona que queden en segon lloc, i que estan força oblidats. Fan falta mans i moltes ganes per poder fer una Barcelona més digna que aculli a tothom per igual. La revolució per canviar el món comença canviant la nostra ciutat!
Aina

 

El que vam fer el matí del dia cinc de gener a Ciutat Meridiana és una d’aquelles accions que crec que tota persona hauria de fer alguna vegada a la vida. Jo em quedo amb la cara d’estupefacció de molts dels infants quan entràvem per la porta de casa seva. Vam recórrer un munt de zones de difícil accés intentant portar una mica de caliu i felicitat a les cases per on passàvem. Ens vam trobar davant d’una gran diversitat de famílies, però totes tenien una cosa en comú: la manca de recursos. I és que no és just que un infant no pugui rebre un regal per Nadal, i és molt trist que des de les institucions no es lluiti el suficient com per fer de Catalunya un país on cap infant es quedi sense regal per festes. L’experiència de fer de patge ha sigut molt gratificant, ho tornaria a fer sense cap mena de dubte.
Andreu

 

Contribuir en aquest projecte el passat 5 de gener ha estat un fet que m’ha servit tant personalment com socialment. És a dir, personalment m’ha servit per veure i adonar-me’n de certes situacions familiars, les quals tot i saber la seva existència, no sempre sóc conscient de que es troben a la meva ciutat. A més, a nivell social, ha estat tot un gust ser partícip del Nadal d’alguns nens, i més encara si aquest fet els ha causat un mínim d’alegria i/o emoció. Aquesta experiència és una acció que m’agradaria molt repetir, ja que ha estat molt gratificant.
CrisArticle escrit entre Noemi Rocabert (Directora de l'escola), Aina Tèrmens (trucaire Itaca), Andreu Jolonch (voluntari) i Laura Vílchez (mestra de l'escola).


Comparteix