Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Alícia Benito Responsable pedagògica de la Demarcació de la Catalunya Central
31.08.2018

És gràcies a allò que aprenem del nostre entorn que aprenem nosaltres?


Alícia Benito
L’escoltisme és aquell espai que té tots els ingredients per aprendre a cada instant de tot allò que ens rodeja: l’entorn natural, els infants de la mateixa unitat, els caps i les quel·les, les famílies, la xarxa de demarcacions, etc. La barreja de tots aquests ingredients ens porta a conèixer-nos, saber qui som, què tenim, què volem i per què ho volem. Però cal ser conscients que no hi ha una fórmula perfecta per a saber-ne de tot, sinó que aprenem contínuament i estem en constant creixement personal. 

El cau és una font d’aprenentatge i per molt temps que hi portem seguim aprenent en cada experiència viscuda. El cau té l’habilitat de treballar infinitats d’aspectes que cadascú incorpora en moments diferents de la vida. I el que és més important, el cau genera persones autònomes i autocrítiques, amb l’esperit de superar-se i saber fer revisions de les coses, per a fer-les millor el següent cop. 

Però segurament, això no seria possible si tampoc no aprenguéssim a valorar-nos, a treballar en equip, a escoltar, a donar i rebre crítiques, i sobretot, a estimar.

Estem plens i plenes d’experiències que no sabem expressar amb paraules, ja que l’escoltisme té això: ens fa viure moments i ens permet recordar-los tots. Des del joc de bona nit, fins a l’olor dels arbres i del bosc humits, passant per la cançó de bon profit, les travesses al costat del mar, la promesa, les butllofes als peus al cim d’una muntanya, el consell de roca, les trobades de branques, o fins i tot l’aigua congelada del riu, que també la recordem. 

I és que tot això és creixement personal, sí, aquesta és la paraula. 

Font: El Correu 99, secció MEG Opina, pàg.12. Estiu 2018


Comparteix