Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Laura Panicot i Montse Puig Comissària general i coordinadora de relacions de MEG
26.11.2018

Parlament de la Taula Executiva a l'Assemblea General 2018


Avui decidim futur, aquest és el lema de l’assemblea d’enguany.  

Decidim futur perquè avui l’escoltisme català decidirà com ha d’estar organitzat per fer un millor servei al país i afrontar junts els reptes que se’ns plantegen. No oblidem, però, que els escoltes decidim futur cada dia: creixent en l’esperit crític i en la presa de decisions, educant els infants i joves que treballen i treballaran per una societat més justa. Perquè l’educació és la nostra eina de transformació social i estem decidits a seguir formant les persones perquè decideixin futur i es comprometin a millorar el nostre món.

Abans de prendre una decisió important, és bo aturar-se i mirar enrere, conèixer d’on venim, mirar al nostre voltant i, és clar, mirar al futur i visualitzar els reptes que volem assolir.

« Mirem al futur conscients del present i del recorregut que ha fet l’escoltisme per arribar fins aquí »

Avui, mirem al futur conscients del present i del recorregut que ha fet l’escoltisme per arribar fins a aquí. Avui, ens cal posar en valor l’aportació de totes les persones que han ajudat a construir l’escoltisme d’avui. Sense la seva tasca i el seu compromís no seríem on som i avui no podríem celebrar el 90è aniversari de l’escoltisme a Catalunya. I precisament és aquesta llarga història la que any rere any ens fa notar la pèrdua de moltes d’aquestes persones a les que ben segur trobarem a faltar.  És per tot això, que volem començar tenint un especial record per a totes elles, referents de l’escoltisme i autèntics testimonis de vida. Persones que van dedicar el seu temps a l’entitat, treballant des de l’agrupament, des del territori, des d’equips generals i fins i tot a nivell internacional, treballant per fer avançar l’escoltisme català, però sobretot acompanyant els infants i joves perquè esdevinguessin persones actives, conscients i compromeses amb la societat. A totes elles, gràcies per fer-nos de referents, per inspirar-nos i per animar-nos a treballar des de l’escoltisme. Nosaltres en som el seu relleu, convertint-nos també en referents per la tasca que fem. Perquè som referents per molts infants i joves, i això és alhora un regal i una gran responsabilitat, una gran eina de creixement personal i el gran repte d’assumir el compromís d’acompanyar i ser exemple.

Decidim futur tenint present també el que passa al nostre entorn.
Tanquem un curs que començàvem amb una situació de país marcada per l’1 d’octubre, que ens va exigir molt com a caps i que també va fer trontollar l’estabilitat econòmica de l’entitat. Ha estat un curs difícil, on hem viscut la injustícia i la vulneració de drets i llibertats en el nostre entorn, cosa que ens han colpit i indignat. Continuem immersos en una crisi política i institucional. Hem hagut de veure la repressió, la judicialització i la persecució de polítics i d’activistes socials i culturals que defensaven pacíficament els drets i les llibertats del nostre poble. Seguim reclamant la llibertat de totes aquestes persones que estan sent perseguides, que s’han hagut d’exiliar o que estan empresonades en centres penitenciaris o a la seva pròpia ciutat. I malauradament podem dir que ho hem viscut de ben a prop, a través de familiars i amics, amb persones properes, amb escoltes i guies que formen o han format part del moviment. Avui des d’aquí us tornem a enviar tot el nostre suport!

I si mirem més enllà del nostre entorn més proper, són moltes les situacions que ens fan adonar de la crisi de valors i de la manca d’humanitat.

Els últims dies, hem sabut que milers de persones van ser assassinades en les més de 200 fosses comunes trobades a la zona d’Estat Islàmic. La guerra sempre és un horror sigui contra qui sigui i enfronti qui enfronti, com també ho és la repressió a l’interior de les fronteres. La guerra, però també la manca de recursos econòmics i naturals, estan provocant l'èxode de milers de persones. Persones que jugant-se la vida cerquen un lloc millor on viure, com els integrants de la Caravana de 7.000 Hondurenys que cerquen una nova vida als Estats Units o les més de 38.000 persones que han perdut la vida al Mediterrani des de l’any 2000, segons STOP Mare Mortum. Aquesta realitat ens pot semblar llunyana, però a casa nostra també hi ha infants i joves que han arribat aquí sense la seva família, a la que potser han perdut pel camí. Cal que, més que mai, treballem perquè Catalunya, casa nostra, sigui terra d’acollida.

En l’any del 70è aniversari de la declaració dels drets humans, és un bon moment per posar sobre la taula la necessitat de defensar-los d’una manera transversal amb els diferents agents socials. En un moment on es posa tant de relleu la manca de convivència, de la cultura de pau i el respecte pels drets humans, volem seguir demostrant que el cau seguirà sent un espai de creixement en valors democràtics, un espai on es fomenti l’esperit crític i on tothom pugui expressar-se lliurement. Un lloc bo, una escola de vida i de democràcia. Aquesta és la nostra força a nivell mundial, perquè per sort avui els valors de l’escoltisme arriben arreu del món.

Decidim futur i encarem els reptes que se’ns plantegen.
L’escoltisme a Catalunya ha crescut un 20% en els últims 5 anys. I això significa que moltes famílies, infants i joves confien en el nostre projecte i en la nostra tasca educativa, convençuts de què podem millorar el nostre món. Per aconseguir-ho, ens cal seguir treballant per a ser més transversals, arribar a tots els sectors socials i treballar per ser una entitat més oberta i inclusiva.

Avui tenim un gran repte entre les mans: decidim el futur de l’escoltisme català. Però tenim clar que avui, passi el que passi, l’escoltisme en sortirà reforçat. Perquè la feina feta en els últims anys ens ha permès conèixer bé l’escoltisme del nostre país i els reptes que ens planteja la nostra societat. Aquest és el nostre compromís. I mostra d’això la tenim avui aquí, a l’assemblea més multitudinària de la història de l’entitat! Avui som 1200 joves, reunits un matí de diumenge perquè hem decidit implicar-nos socialment des de l’escoltisme, convençuts de que podem deixar el món millor de com l’hem trobat.

Sempre a punt, tant com puc!


Comparteix