Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Albert Valés Rodon AEiG Antoni Comas (Demarcació Vallès/Maresme)
02.07.2019

La promesa com a espai emocional i de cures
El nostre agrupament (AEiG Antoni Comas de Mataró) es caracteritza com un agrupament juvenil, molt hooligan en les coses que vol fer. Això fa que de vegades es perdi la rellevància que haurien de tenir les cures. És un tema tractat sobretot per responsables pedagògics en les sortides de caps, en particular quan es detecta un problema latent, alguns anys fins i tot s’ha cercat ponents o gent externa que ens ajudés a desencallar conflictes. 

És veritat que, quan detectem que algú està malament, donem peu que s’expressi per tal de millorar la situació, tot i que sovint, si la persona en qüestió no ho expressa, és difícil poder fer-hi res. Hem comprovat també que quan fem plenaris o coses que ens costen cal fer rodes emocionals per veure com estem i, arran d’això, tenim el moment de parar, pensar per què estem malament i decidir.

« És un moment molt emocional en el qual s’acostuma a extreure tot el que hi ha a dintre, fins al punt que acaba removent coses en tot l’agrupament »

Pel que fa als infants, es treballa sobretot en les unitats de PiC i TRUC, a base de consells de roca o rodes emocionals, amb la idea de proporcionar-los un espai perquè els que ho necessitin siguin escoltats. Busquem tenir un moment així a cada sortida. 

D’altra banda, vull destacar la importància de la promesa. Fa poc que l’hem incorporat i creiem que és important, ja que és una part força intrapersonal, que serveix per tancar etapes. És un moment molt emocional en el qual s’acostuma a extreure tot el que hi ha a dintre, fins al punt que acaba removent coses en tot l’agrupament. És un espai maco, que s’intenta cuidar dins del cau. Creiem també en la importància de les vetlles com a espai de cures. 

Lamentablement, una època de moments feixucs quant a economia i falta de caps ens ha privat de poder treballar el tema de les cures com cal, encara que ara s’està recuperant amb la instauració de la promesa i del compromís. No som un agrupament que xerri gaire les coses, però destaquem en ser-ne un que, quan detecta un problema, intentem abordar-lo el millor que podem, ens adaptem a la situació, sense oblidar que hi ha infants o caps que ho necessiten més i d’altres menys.

Font: El Correu 101, secció MEG opina, pàg. 16. Estiu 2019


Etiquetes

Comparteix