Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Cau de Salt Agrupament Escolta i Guia Sant Cugat de Salt
02.08.2019

Pregó de la Festa Major de Salt


AEiG Sant Cugat


 
Bona nit saltencs i saltenques!
 
Això que farem ara no és un pregó convencional. És un manifest creat per infants i joves que formen part d’una entitat que està d’aniversari. És una entitat que porta 60 anys al nostre poble i que l’ha vist evolucionar i avançar fins al dia d’avui. SOM L’AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA SANT CUGAT DE SALT.
 

« L’escoltisme saltenc és més viu que mai. Des de fa poc en som dos, també tenim el cau de Can Tona. »

Normalment conegut com el cau de Salt, encara que afortunadament, l’escoltisme saltenc és més viu que mai. Des de fa poc en som dos, també tenim el cau de Can Tona.
 
Fa 60 anys que treballem en l’educació en el lleure, transmetent els valors escoltes. Des dels primers caus a les golfes de l’església fins als actuals al Mas Llorens, passant per la rectoria, el mas Mota, la Coma Cros i can Massana. Gairebé podríem dir que som una entitat nòmada. Als inicis, a l’any 1959, van començar un grup de nois i passats uns anys es van afegir les noies. Va arribar un moment en què tot el jovent del poble formava part del cau, buscant més obertura i llibertat en temps del franquisme.
 
L’escoltisme i el guiatge és el moviment infantil i juvenil més gran del món. Podríem parlar de boyscouts, i la imatge que ens ve al cap seria la d’un noi amb camisa, calces curtes, fulard al coll ple d’insígnies, però no som cap personatge de la pel·lícula ‘Up’. Nosaltres sempre hem sigut més despentinats i menys uniformats, això sí, sempre amb el fulard blanc i negre al coll. Som un fenomen internacional, amb uns valors bàsics compartits per tots però que ha sabut encaixar gairebé en qualsevol país, religió o cultura.
 
Som els infants  i  joves  que  ens  trobem  dia  rere  dia,  dissabte  rere dissabte, als caus, a les sortides i als campaments. Estimem la natura, fem servei, aprenem i lluitem per canviar el que no ens agrada.
 
Tant qui va perdre la cantimplora als campaments passats, com qui encara no ha fet la promesa; els i les qui van aconseguir fer aquell cim carregant el dinar de l’endemà i, fins i tot, qui encara no sap plegar el sac. També qui guarda el seu fulard com un tresor…
 
Aquest manifest volem que arribi ben lluny. Perquè l’escoltisme ens ha ensenyat a ser crítics i útils. És per això que volem donar a conèixer les coses que no ens agraden i fer arribar les nostres propostes per construir el món que volem.

Totes les persones que parlarem ens estimem Salt i tenim unes idees compartides que voldríem traslladar-vos:
 

« Els escoltes i guies treballem perquè la diversitat cultural sigui fruit de riquesa, perquè a casa nostra tothom hi té cabuda. »

Encara que no ho sembli, al cau també aprenem! Aprenem jugant, aprenem enfrontant-nos a les adversitats i aprenem a equivocar-nos sense que ningú ens jutgi pels nostres errors.
 • Aprenem quan ens embrutem fent gimcanes.
 • Fem curses contrarellotge per muntar les tendes abans que caigui el ruixat.
 • Aprenem a menjar d’un plat encara que no sigui nostre, aprenem a compartir.
 • Ens enfrontem a les nostres pors i inseguretats. Aprenem a ser autònoms.
 • Podem ser exploradors, viatgers en el temps, pirates, indis, barrufets….
 • Podem ser el que vulguem. I en definitiva, aprenem mentre creixem.
 • Som part de l’educació comunitària.
 • Al cau aprenem a respectar la natura, cal cuidar-la i conèixer-la perquè els recursos del planeta no són infinits i hem de treballar per no esgotar-los. Salt té un gran pulmó verd, que són les Deveses i el Pla dels Socs, i creiem que és molt important ser-ne conscients.
Aquest entorn natural és delicat i l’hem de cuidar. Us animen a totes i tots a participar del ‘Clean Up The Med’, un esdeveniment que es fa a tota Europa per netejar espais naturals i que fa tres anys que s’organitza al Pla dels socs. Aquest any vam recollir més de 50 bosses plenes fins dalt!
 
Per un planeta més sostenible, cal que:
 • Encara que no tinguem uns carrils bici com els d’Holanda, hem de fer servir més la bici i menys el cotxe.
 • També hem de potenciar l’ús del transport públic.
 • Pensem en les quatre R: reduir, recuperar, reutilitzar i reciclar.
 • I consumir productes de proximitat. 
I com sabeu, som d’un país petit però privilegiat. Som de mar i som de muntanya, som de gorgs i som de plana. Fem rutes, excursions i anem de campaments. Dormim al ras, en tendes i en refugis.
 • Ens agrada conèixer, explorar i descobrir el nostre entorn.
 • I ens agrada fer-ho caminant, pujant als cims i recorrent els camins.
 • Ens sentim part de la cultura catalana.
 • Som castells, som sardana, som correfocs, som gegants, vivim al ritme de la rumba i la batucada.
A Salt tenim un gran tresor, som un poble divers, som un poble multicultural i això ens permet millorar-nos els uns als altres. Els escoltes i guies treballem perquè la diversitat cultural sigui fruit de riquesa, perquè a casa nostra tothom hi té cabuda. Nosaltres no farem ni un pas enrere i seguirem treballant perquè…
 • No ens agrada que ningú ens imposi les idees.
 • No ens agrada cap tipus de discriminació. Proposem acceptar i estimar la diversitat fent polítiques d’inclusió reals, efectives i responsables. Comencem a acceptar a tothom, que ja és hora!
 • Com més diversos més rics! Volem viure en una societat a favor de la igualtat.
 • No ens agrada que ens separin per les nostres religions ni que hi hagi persones que no tolerin ni respectin altres cultures. No ens agraden les distincions pel color de la pell. El color carn no existeix!
 • Volem solucionar els problemes pacíficament, sense fer servir les  armes.
 • No ens agraden les fronteres. Open the borders!

« Nosaltres seguirem amb el compromís de treballar cau rere cau per deixar el món millor de com l’hem trobat. »

També hem vist les desigualtats que, malauradament, són presents avui en dia en el nostre món, en molts països, en moltes persones, en moltes famílies i també en el nostre poble. Així que avui, volem cridar ben fort que:
 • No ens agrada que les diferències socials estiguin tan marcades dins de la nostra societat.
 • Volem que les escoles representin la pluralitat que trobem al poble.
 • Prou injustícies de gènere.
 • Diem ben fort: no a la violència de gènere.
 • Volem que tothom pugui estimar a qui vulgui i com vulgui.
 • N’estem farts i fartes de la corrupció.
 • Exigim que la justícia i la llei sigui igual per a tothom. (que tornin JA els diners que han robat)
 • Exigim la llibertat de totes les preses polítiques i el retorn de les exiliades.
Abans d’acabar, i a forma de resum d’uns valors en els que creiem i defensem, volem que ens ajudeu a cantar una cançó. Endavant Jepa! ‘Sigues lliure’!
 
Per últim volem compartir un desig que tenim: ens agradaria que més nens i nenes vagin al cau. I si pot ser en uns locals en què hi cabéssim totes. No volem ser una tortuga sense closca.
 
I com ja hem dit estem d’aniversari, amb aquest pregó encetem el nostre 60è aniversari que celebrarem durant el curs vinent, us animem a participar a totes les activitats i actes que farem!
 
Ah!, i sobretot, sobretot... no us oblideu de somriure, abraçar i estimar-vos més!
 
Nosaltres, els escoltes i guies, seguirem amb el compromís de treballar CAU rere CAU per deixar el món millor de com l’hem trobat. I ho farem com sempre, amb il·lusió, passió, xiulant davant les adversitats, amb esperit crític i afrontant les dificultats sense por.
 
Gràcies a tothom, que comenci la festa! Bona festa Major! Visca Salt Kapital! Sempre a punt!


*Aquest pregó l’ha llegit en Cesc Valdés, en Guiu Salvatella, la Marina Serrat, l’Ari Nieto i en Pau Espona.


 


Etiquetes

Comparteix