Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Laura Panicot i Pau Ferrer Comissària i comissari generals de MEG
02.12.2019

Parlament dels comissaris a l'Assemblea 2019

Laura Panicot i Pau Ferrer, comissaris generals de MEG.


Pensem per un moment en el passat, en com vivíem quan érem petits. Pensem també en el present, en la nostra realitat actual. Pensem en el futur, en el món que viuran els nostres castors i llúdrigues quan d’aquí a uns anys siguin caps. 

És evident que s’han produït i que es produiran canvis molt profunds. Canvis en la tecnologia, el clima, les famílies, les unitats, els mateixos agrupaments. Canvis que ens obliguen, com a escoltes i guies, a revisar-nos per seguir essent un moviment útil i potent. 

« Mirem cap a una societat que tenim el dret, però també el deure, de transformar. »

Per això en aquesta assemblea ens emplacem a canviar per canviar el món. Per fer-ho, mirem cap a nosaltres, la nostra entitat, els espais de participació, els agrupaments, els infants i joves, les famílies.

Però també mirem cap a la societat, una societat que volem més oberta, més justa, més democràtica. Una societat que tenim el dret, però també el deure, de transformar. 

El moment històric és d’enorme complexitat. A nivell internacional, veiem amenaçada la pau en múltiples punts del planeta. 

Prop de casa nostra, assistim a la indignitat que suposa no obrir les nostres fronteres als qui pateixen, als qui ho han perdut tot. Particularment, als infants i joves que viatgen sols, sense les seves famílies, en busca d’un futur millor. Davant d’aquesta indignitat gegant, seguim dient als nostres governants: obriu fronteres, volem acollir.  

Assistim també a una emergència climàtica que amenaça el nostre futur i el dels nostres infants i joves. Per nosaltres la natura sempre ha estat el lloc bo on aprendre a fer instal·lacions, jugar a correcuita, dormir a les valls… Per tant, seguim cridant a l’acció davant el canvi climàtic i refermem el nostre compromís amb l’ecologisme. Aquest compromís també ens convida a la revisió i a l’autocrítica: els escoltes i guies hem de fer més i millor per defensar el planeta.

« Minyons és un espai d’enormes potencialitats per revertir les desigualtats i on reconèixer les persones pel que són. »

No podem descuidar les desigualtats que ens envolten. Desigualtats que de vegades semblen invisibles, però que ens toquen molt de prop. Pensem en la quantitat d’infants i joves a qui no està arribant la nostra tasca. Hem d’obrir els braços de l’escoltisme i el guiatge a noves realitats. 

Els moviments LGTBIQPLUS i feminista marquen un camí cap a un futur d’igualtat real. Repensar-nos vol dir anar més enllà de la coeducació que hem practicat des de fa més 50 anys. Revisar-nos vol dir ser conscients de les actituds negatives que de vegades assumim als diferents espais de l’entitat, inclosa la pròpia AGO. Estem convençuts que Minyons és un espai d’enormes potencialitats per revertir les desigualtats i on reconèixer les persones pel que són. 

A tot l’anterior, cal sumar la complicada situació de país, agreujada les últimes setmanes per un discurs criminalitzador cap als joves. Volem reivindicar el nostre dret a mobilitzar-nos, expressar-nos, a discrepar i a participar. L’exercici pacífic d’aquests drets no pot ser mai assenyalat. Tot al contrari, com a entitat volem seguir treballant per fomentar l’esperit crític i l’acció participativa. 

Els escoltes i guies afrontem les dificultats sense por i, per tant, sabem que tot repte amaga una oportunitat. Aquesta oportunitat l’hem treballada al llarg del curs a través d’un pla ambiciós, transformador i integral. Un pla que pretén plantar la llavor no només dins de Minyons Escoltes i Guies, sinó plantar milions de llavors arreu del territori català perquè creixin arbres alts, forts i arrelats per trencar amb totes les injustícies i oblits socials. 

El proper curs farem possible entre tots i totes més de 5.000 caus dissabte rere dissabte i més de 1.000 campaments. Aprofitem cadascun d’aquests moments com una palanca de canvi cap a un món més just, un món millor. 

Sempre a punt per canviar el món! 


Etiquetes

Comparteix