Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Quim Salvà i Rusiñol Cap de l’AEiG Guillem de Montrodon (Demarcació de l’Alt Ter)
01.09.2020

Construir-se una llar amb seny, cor i cap(s)


Quim Salvà
Ser cap és com viure sempre el matí de després de la Nit de Reis. T’esperen regals i saps que també n’has fet, i et trobes en un espai on tot vibra amb la il·lusió dels més petits, que ens l’encomanen als grans. Potser sona poètic i una mica innocent, però res ens parla realment de donar i rebre desinteressadament com aquesta metàfora, en què l’únic interès que es podria trobar és el de veure la joia en el món en el qual ens movem. 

Mai tot seran flors i violes, hi haurà campaments en què et llevis amb son, de mala lluna i amb mal d’esquena per culpa del terra dur o un malson d’un dels teus llops. Però no hi ha res que curi més aquests moments de malestar que saber que amb cada acte crees un espai de lleure i aprenentatge en el qual les persones puguin créixer i desenvolupar-se en un procés compartit. I compartir és viure. I viure és estimar. I estimar és créixer. 

Fer de cap al cau és construir una llar, per a qui la vulgui. Conèixer gent afí amb projectes com el cau, projectes que ajuden a deixar el món una mica millor del que l’hem trobat. No pas amb la creació de grans actes amb magnificència, sinó amb el fet de fer-nos veïns i partícips de l’espai més proper del nostre poble, conèixer les famílies, els caps i les quel·les amb les seves realitats, totes diferents. I, amb aquest coneixement, esdevenir eina de canvi, amb tot allò revolucionari que ens aporta el joc quan ens sembla que l’únic que tenim és la feina. 

No crec que es pugui convèncer a ningú per ser cap amb un text. Com en totes les coses belles i importants un s’ha d’apropar a aquesta tasca amb prudència i lentitud, inclús amb una mica de respecte i por al principi. Però no hi ha tasca tan noble com aquesta: donar el temps de la teva joventut per regar les flors del que un dia també serà futur.

Font: El Correu 102 · MEG Opina, pàg.12 · Tardor 2019


Comparteix