Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Taula Executiva
15.09.2020

Imprescindibles


Taula executiva
A l’illa de Tanna (Vanuatu) els infants de les tribus es deixen créixer la cabellera fins que són adults. Durant l’adolescència, els grans els lliguen els cabells a intervals regulars amb fibres vegetals. Mentre ho fan, transmeten als joves coneixements sobre el món, valors i actituds. 

En el seu llibre Viure amb els déus, l’historiador Neil MacGregor fa la reflexió que la societat occidental també té rituals d’iniciació: la festa de graduació, els primers viatges amb amics, els primers concerts... Però, diu l’autor, ens estem allunyant d’aquest model en què l’adult comparteix valors amb el petit.

Alguna cosa té a veure que la societat sigui tan canviant. En paraules de la sociòloga Linda Woodhead, la transmissió de coneixements i actituds entre joves i adults deixa de tenir sentit quan tot canvia tan ràpid que els primers saben molt més que les seves famílies d’assumptes d’importància, com la tecnologia digital.

Davant d’aquest escenari, en quina posició ens trobem els caps? Som un pont essencial que facilita l’aprenentatge entre petits, mitjans i grans. Tenim una mica de cada, som difícils de catalogar. I això ens permet obrir, a través d’una tasca educativa de qualitat, espais d’intercanvi de valors vinculats a la transformació social que acaben vertebrant el nostre Moviment. 

Que el nou curs comenci, per tant, des de la consciència de ser imprescindibles i que, entre tots, teixim una cabellera invisible que s’allargui cap a un món millor.

Font: El Correu 102, Editorial de fer pàg. 3. Tardor 2019


Comparteix