Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Alba Ginesta Formant de FORMIGA Mòdul persona (curs 2020)
13.02.2020

No deixar mai de formar-nos per oferir una educació de qualitat

Alba Ginesta


Com a caps ens recau una responsabilitat enorme respecte quina educació donem als nostres nens i nenes del cau. Per això, és molt necessari revisar contínuament les nostres pràctiques i no deixar mai de formar-nos per poder oferir una educació de qualitat.

Des de MEG, cada any se’ns dóna l’oportunitat de continuar aprenent, oferint un seguit de formacions de temàtiques diferents que de ben segur s’ajusten a alguna de les nostres inquietuds. Com a caps, hem de saber aprofitar les oportunitats que ens brinda el moviment per així poder després posar en pràctica tot allò que hem après.

A títol personal, l’any passat vaig fer el curs de FORMIGA Mòdul persona a la Demarcació de Girona. Per mi, va suposar una experiència molt enriquidora i alhora gratificant. Per una banda, em va fer revisar i replantejar molts aspectes concrets tant a nivell personal, ja que em va ajudar a conèixer-me millor a mi mateixa, com a nivell pedagògic, perquè vaig adquirir uns coneixements que m’han fet replantejar la manera en com cal educar als nostres infants del cau. Per altra banda, cal destacar l’entrega i la dedicació que demostren els formadors que fa que també llavors les dinàmiques i les experiències siguin d’una qualitat excel·lent. En el mòdul vaig aprendre moltes dinàmiques noves que després he pogut aplicar al cau, tant amb l’equip de monitors com amb els grups d’infants de les branques que he portat.  

Per tal de completar aquesta etapa formativa, aquest any faré Formiga mòdul gestió, que com bé sabeu, és en l’àmbit de tot Catalunya. Tinc moltes ganes de poder compartir aquesta experiència amb companys i companyes amb els quals ja vaig coincidir a Formiga mòdul persona i també de conèixer caps d’arreu del territori.  Penso que aquesta formació és molt positiva per poder debatre diferents punts de vista, aportar maneres de fer i pensar, comentar experiències viscudes als diferents caus i, també, per conèixer les motivacions que han portat als caps a fer aquest curs i a formar part del cau.

Aquest any però, el que espero de Formiga mòdul gestió és ampliar molt més els meus coneixements sobre els aspectes més formals de la gestió d’un equip. Sense oblidar tot el que vaig aprendre l’any passat i portant a sobre la motxilla de coneixements del mòdul persona, espero poder carregar-la molt més d’experiències, idees, opinions, mètodes, dinàmiques, activitats, eines, i, sobretot, de l’energia i la seguretat suficient com per a contribuir en el funcionament d’un equip. 

Un cop hagi acabat Formiga, també m’atrau molt la idea de poder fer algun monogràfic per aprofundir més específicament en un tema concret. Hi ha moltes qüestions de les quals encara em falta tant per aprendre! Vull remarcar que, fins ara, totes les formacions que he rebut les he pogut després extrapolar, a part del cau, també a l’entorn. Per això, després de formar-me, sempre m’ha acompanyat un sentiment de gratitud i sobretot de satisfacció perquè allò que he après realment m’ha servit per millorar la manera en la qual educo. Els coneixements adquirits no s’han quedat escrits en una llibreta que no he obert mai més, sinó que m’he pogut endur recursos, dinàmiques i experiències útils, vivencials i aplicables.

Us animo a tots i totes a continuar formant-vos. Sigueu conscients del que feu i de com influeix en els infants del cau. Procureu sempre que el vostre granet de sorra sigui de qualitat i, sobretot, aprofiteu qualsevol oportunitat que tingueu d’aprendre, perquè com deia Carles Capdevila Que som més el que fem que el que diem, som més el que decidim que el que pensem, som més quan actuem i no quan reflexionem. Que l’educació és l’art i l’ofici sublim d’aprendre mentre s’ensenya i d’ensenyar-ne mentre s’aprèn (La vida que aprenc, Carles Capdevila).


Comparteix