Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Branca de Truc de l'AEiG Ivarsenc
04.08.2020

​Conèixer el nostre patrimoni cultural ens ajuda a fer país

Trucs de l'AEiG Ivarsenc amb Agustí Cucurulls


La Covid-19 ha modificat de dalt a baix la programació d’activitats dels nostres agrupaments. Però no cal dir que el món escolta ha respost amb tota la seva força a la nova situació. Volem compartir amb vosaltres una activitat que ens ha estat molt positiva, en aquest cas pels Caps i Quel·les de l’AEiG Ivarsenc (Ivars d’Urgell – Demarcació Nord-Occidental), i més concret de la branca de Trucs, la Marta, l’Arnau i el Sergi.

​El passat dijous 30 de juliol es va fer una sortida de formació i aprenentatge de patrimoni cultural, un recurs que hem de tenir ben viu, en la mesura que ens ajuda a l’opció escolta de “fer país”. Aquest referent que amb el treball de la persona i de l’educació per l’espiritualitat fan el tamboret de la nostra tasca educativa.Concretem una mica més: es va elegir dues poblacions properes a Ivars i amb relació, per diferents motius, amb el cau Ivarsenc, que van ser Agramunt i Ponts. En elles es va buscar poder visitar alguns elements del seu patrimoni cultural, una formació

« A través del patrimoni cultural podem ensenyar als nostres escoltes la necessitat d’estimar i bastir el país també des de la cultura. »

que després ens ha d’ajudar a l’hora de revertir-ho amb els nois i noies de l’Agrupament.

A Agramunt es va visitar l’església parroquial de Santa Maria, del segle XIII i que és un Bé Cultural d’Interès Nacional, acompanyats per Jaume Mayoral, vinculat amb l’Agrupament Ivarsenc, que els va fer la visita guiada. La singularitat d’aquesta església és que té en el seu interior un refugi antiaeri de la Guerra Civil que s’ha arranjat per ser visitat. Una visita que permet veure els estralls que la guerra va provocar en la població civil; interessant per poder treballar el tema de la memòria història.

Tot seguit es va anar fins a Ponts on es va visitar la Col·legiata de Sant Pere i les restes del Castell de Ponts. Aquí, l’Agustí Cucurulls membre dels Amics de Sant Pere de Ponts (també vinculat al cau d’Ivars) es va encarregar de fer la visita pels diferents espais de la Col·legiata. Interessant per treballar amb els escoltes la feina feta dels Amics de Sant Pere que van reconstruir l’edifici en els anys 70, una tasca que va salvar la Col·legiata de l’espoli i el total abandonament en què hagués quedat. Una bonica història de treball i amor al territori i al país, aquesta acció els hi va suposar obtenir la Creu de Sant Jordi l’any 2000.

Compartim aquesta activitat, ja que és una bona idea de bon fer arreu del territori català, i a través del patrimoni cultural ensenya als nostres escoltes la necessitat d’estimar i bastir país també des de la cultura.Comparteix