Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Mar Cardús i Marta Lliró Àmbit 4 vents (curs 2019-20)
15.01.2021

Ben arrelats caminant cap al futur

Mar Cardús i Marta Lliró Àmbit 4 vents (curs 2019-20)


Com deia Montserrat Roig, «la cultura és l'opció política més revolucionària a llarg termini» i des de 4vents n'estem ben convençudes. L'escoltisme és transformador, aposta per una educació que ens permeti caminar cap a un món més digne. Educar, tal com ho fem i des del voluntariat, és una de les accions més revolucionàries avui en dia. Així doncs des de l'escoltisme també hem d'apostar per la cultura, que ens fa més arrelades, més crítiques i amb més capacitat d’actuar.
 
La cultura popular i l'escoltisme podríem dir que caminen de costat des de fa molt de temps. Si ens ho mirem amb un punt de fredor, d'estereotips i de picaresca, encaixen a la perfecció. Som la imatge viva dels típics xirucaires que pugen muntanyes, fan servei i fan país tot cantant les cançons de sempre a la vora del foc.
Què hi pot haver de més popular a Catalunya que això?
 
Però tots sabem que d'escoltismes n'hi ha molts, i també de cultures populars. Si anem als mots, cultura i popular de seguida ens adonem que no es pot limitar aquest concepte a un producte folklòric. Cultura popular engloba totes aquelles manifestacions culturals (dansa, música, tradicions, art...) que produeix o consumeix un poble, les quals són canviants. I cada cop amb més rapidesa.
 
Des del projecte 4vents defensem la cultura popular en totes les dimensions. Ens sembla important defensar aquella cultura popular que ens remet al lloc d’on venim, que ens fa recordar i aprendre del nostre passat recent, que ens fa ser poble i comunitat. Alhora, cal procurar que conservar allò d'abans no ens faci caure en el conservadorisme i que no exclogui que els agrupaments i els carrers s'omplin de noves creacions que ens permetin veure el món amb uns altres ritmes per seguir creixent com a escoltes i com a societat. Com deia J. V. Foix,  «m'exalta el nou i m'enamora el vell».
 
I vosaltres, infants i joves, com viviu la cultura popular al cau? Heu pensat mai quina intencionalitat educativa pot aportar-nos? Creieu que les nostres accions la menyspreen o la cuiden? Què aporta a l’escoltisme? I l’escoltisme, què aporta a la cultura popular?
 
Un dels objectius que tenim com a 4vents és el de crear llaços amb la resta de territoris de parla catalana per compartir allò que tenim en comú i aprendre d’allò que fem diferent. 4vents és compartir vivència cultural i popular i, recordant la cita inicial de Montserrat Roig, pensem que això ens fa anar lluny encara que el procés sigui lent.
 


Comparteix