Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Pere Riera i Jorge Luis Guirado Membres de 4vents de Moviment Escolta i Guia de Mallorca (MEGM)
15.01.2021

Aprenent i transformant

Pere Riera i Jorge Luis Guirado Membres de 4vents de Moviment Escolta i Guia de Mallorca (MEGM)


La tardor comença amb l'equinocci el dia 22 de setembre. És la darrera estació de l’any i un temps en què tenen lloc diferents tradicions de la cultura popular mallorquina, com el dia de les Verges; la Nit de les Ànimes i les matances.

A Mallorca, se celebren les passes, que són el final i l’inici del curs escolta. Aquest dia, cada infant pren consciència de la seva motxilla plena d’aprenentatges i d'experiències viscudes. A les matances passa el mateix, és un dia on es recullen els fruits de la feina feta durant tot l’any.
 
El dia de les matances trobam moments d’aprenentatges intergeneracionals, com aquell padrí que ensenya com fermar les sobrassades a la neta. Igual passa en l’escoltisme, quan la teva padrina de promesa t’ensenya a fer el nus escolta.

Tots els sentits es troben presents per a indicar la importància del dia i tothom n’és conscient. Per aquest motiu, totes i cada una de les tasques són fonamentals. Per tal que surti tot rodat, les responsabilitats individuals es comparteixen en petits grups de feina que cooperen per assolir el mateix objectiu. A l’escoltisme succeeix el mateix quan la unitat de Ràngers i Esplet es divideix en patrulles per a preparar el Gran Boom.
 
Una de les màximes de l’escoltisme és aprendre fent, una màxima compartida amb la cultura popular. Un clar exemple n’és aquella ferrereta que comença dins l’escoltisme, en el qual aprendrà, entre d’altres coses, noves cançons a partir de vivències compartides, com passa en qualsevol dia de matances a l’illa de Mallorca.
 
Per tot això, la cultura popular i l’escoltisme es complementen. Per tant, les persones que formen part del món escolta poden arrelar en el seu territori mitjançant eines pedagògiques com la cultura popular. Aquest sentiment de pertinença, conjuntament amb el pensament crític desenvolupat pels valors escoltes, dona lloc a fer de la cultura popular una eina transformadora.
 


Comparteix