Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

12.02.2021

El Lleure Educatiu és Segur: Per què necessitem fer cau presencial? (I)


AEiG Sant Nicolau


Les restriccions actuals en el marc de la COVID-19 segueixen impedint als agrupaments realitzar activitats presencials. Des de MEG no compartim aquesta visió i creiem que la nostra tasca és segura i necessària, i per tant requereix presencialitat. Per això reclamem a l'administració que ens permerti recuperar aquesta presencialitat. Per a donar veu a les nostres reclamacions, hem iniciat la sèrie 'El lleure és segur', on, per una banda, recollim articles d'experts que donen suport a la nostra visió i, per altra, donem veu als i les integrants de Minyons Escoltes i Guies.

En aquest primer recull, hem demanat a un grup de caps que expliquin per què és necessari retornar al cau presencial. A continuació podeu llegir les seves respostes.


 

Laura Garcia Gisbert, AEiG Collformic (Demarcació Alt Ter)
 

Perquè el cau està viu: en forma de rialles, converses i crits d'eufòria; de mirades despertes, còmplices i entusiasmades; de danses, corporeïtat, salts de granota i la xarranca; de reflexions, desconnexió, espai i acompanyament; de recull solidari i íntim d'incerteses i dubtes; de convivència, cohesió, calidesa i proximitat. El cau és aire pur i la presencialitat ens permet respirar.
 

 
Laura Freixas i Dalmau, AEiG Sant Nicolau (Demarcació Girona)
 

La vivencialitat de l’escoltisme i el guiatge perd el seu sentit a través d’una pantalla. Durant uns dies pot funcionar, però al cap de dues setmanes la desmotivació general es nota. Són molts els infants que no han dormit mai dins una tenda, i molts els i les joves que no han decidit com tirar endavant el seu projecte. Si a l’estiu vam demostrar que l’educació en el lleure és segura, ara també ho podem fer. 

 

 
Rut Morgades Roca, AEiG Terra Plana (Demarcació Nord-Occidental)
 

Fer cau presencial m’ajuda, com a cap, a desconnectar de pantalles, de la feina i dels estudis. Em regala sensacions de llibertat i de responsabilitat, on només penso en l’educació de la mainada i a passar-ho bé amb les persones amb qui comparteixo l’espai. El cau s’ha de viure per observar el progrés personal, el compromís i els valors de la mainada, ja que entre pantalles no es pot percebre.

 

 
Ula Campmajó Arqued, AEiG Roger de Flor (Demarcació Vallès-Maresme)

 

El joc, la reflexió, la introspecció i els valors que tractem al cau no són perillosos, però estan en perill. Tot i ser un espai segur, s'està exposant a tot un moviment a la pèrdua del que ens fa més essencials, el contacte i la germanor.

 Malauradament, rebem aquells que menys ho mereixem, la cultura i el lleure. Per això exigim podem fer la nostra tasca educativa de manera presencial.


 

 

 Comparteix