Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

26.02.2021

El Lleure Educatiu és Segur: Per què necessitem fer cau presencial? (III)


AEiG Bernat de Claravall


Les restriccions en el marc de la COVID-19 han impedit durant els darrers mesos realitzar activitats presencials als agrupaments. Des de MEG no compartim aquesta visió, i creiem que la nostra tasca és segura i necessària, i que per tant requereix presencialitat. Per a donar veu a les nostres reclamacions, hem iniciat la sèrie 'El lleure és segur', on, per una banda, recollim articles d'experts que donen suport a la nostra visió i, per altra, donem veu als i les integrants de Minyons Escoltes i Guies.
En aquest tercer recull, hem demanat a un grup de famílies que expliquin per què és necessari retornar al cau presencial. A continuació podeu llegir les seves respostes.


 

Anna Puebla Santacreu, AEIG Agramunt

 
Necessiten veure els ulls d’aquells amb qui comparteixen moments i experiències noves, sentir les rialles d’aquells amb qui s’imaginen un futur millor, percebre les emocions dels amics, olorar la natura de ben a prop...
Per què els valors que fomenta l’escoltisme no traspassen pantalles.
 
 

Montse i Ramon, AEIG Sant EsteveEl cau és llibertat, és aprenentatge, és compartir...
Formar part d’un agrupament escolta és un conjunt de valors i coneixements que ajuden als infants i joves a encarar la vida. A fer-se grans.
Els pares i mares que portem els nens i les nenes als Escoltes sabem que és un espai d’interacció... Anar al cau vol dir perdre la por, atrevir-se, enyorar-se quan estan de campaments, superar reptes i fer amistats que duraran per sempre.
Les mares i pares que hem sigut escoltes revivim moments i records, cançons i acords i sobre tot sabem que ser escolta és estar sempre a punt i tant com com puc.
 

Isaac i Àngels, AEiG Pau CasalsEl cau és un estil de vida i com a tal és imprescindible que sigui presencial. No es pot entendre l’aprenentatge per projectes, el progrés personal, la vida en petit grup, el compromís i la fraternitat universal sense el  contacte físic. Justament en aquesta pandèmia estem aprenent la importància del suport entre iguals i s’ha demostrat que tant les escoles com els espais de lleure són llocs segurs.
 
Fer cau presencial és important perquè és un espai de socialització increïble. Es fa salut i esport, es fa pinya, es parla, es riu, es juga, es descobreix el món i la natura i es descobreix cada infant a sí mateix, les seves pors i les seves fortaleses. Fer cau presencial és estimar i valorar els altres, fer ciutadania. I això els pares no els hi podem ensenyar als nostres fills si no poden interactuar fora del nucli familiar. Fer cau presencial és viure plenament i intensament, compartir experiències i veure que al nostre voltant tothom és igual i diferent a l'hora.
 

Família de l'AEiG Sant PereLa meva filla és extrovertida, xerraire i alegre, però el confinament i les mesures de distància social li han modificat l'humor, i no m'estranya. Ha fet una creuada contra les videotrucades, i em diu 'mama, és que jo els meus amics els vull tocar i abraçar'. L'esforç que els caps del cau han posat aquests mesos ha estat genial, i s'han posat més les piles que alguns mestres i professionals de les activitats extraescolars, en el nostre cas. Però l'Emma vol anar al cau, a La Cate, jugar al pati i entrar al local, fer festa de pijames o anar-se'n de sortida al bosc, ben lluny dels papes i la germana, dormir en el sac i treure el 'contrabando', netejar els plats a la font glaçada, cantar tots junts a la vetlla del foc, tornar cansada, esgotada i banyar-se abans de quedar rendida al sofà, i no explicar gaire res de la sortida a la família perquè el cau... El cau és el seu espai de creixement personal fora de la família, allà on és més lliure i independent, un espai on no l'embolcalla la seguretat de l'entorn familiar.
Per això dic que el cau és viure, és créixer, és conèixer-se i gaudir d'un mateix. Així ho vam viure el seu pare i jo, i així anhela gaudir-ne sa germana petita, que fa 3 anys que espera poder començar el cau.Comparteix