Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Opinió

Xevi Lozano Director de l’Escola de Formació de MEG
18.09.2012

Escoltisme, escola de polítics?


Sovint hem sentit dir, en alguna formació o espai participatiu, que molts dels polítics del nostre país han estat escoltes i posem noms de polítics que han tingut un paper important per il·lustrar aquest fet. Sovint també som crítics amb aquests polítics, però això és un altre tema. El fet és: si aquestes persones no haguessin passat per l’escoltisme serien on són? Evidentment cada persona és un món, però la meva experiència recent, que m’ha portat a entrar com a regidor del meu poble, em permet creure que l’escoltisme té molt de pes en el fet que moltes persones acabin implicant-se políticament, ja no per arribar a la Generalitat, sinó per treballar activament a molts municipis de Catalunya.
 
Crec que l’escoltisme és una escola de polítics i intentaré argumentar el perquè. Si féssim un sondeig ràpid, veuríem que molts dels caps del Moviment són part activa d’altres associacions del seu poble: consells de joves, entitats culturals, esportives, ambientals, solidàries... Els casos més greus fins i tot tenen complex de no saber dir que no. Però traiem hores d’on sigui perquè ens agrada treballar pel nostre barri, o el nostre poble, organitzant la Festa Major, actes reivindicatius, campanyes solidàries i un llarg etcètera. Si a les ganes de treballar pel poble hi afegim que sovint som crítics amb la manera de fer de les administracions i les ganes de contribuir a fer un món millor i de fer servei pròpies de l’escoltisme, ja tenim tots els ingredients perquè una persona escolta acabi implicant-se en un projecte polític.
 
Segur que no tothom s’hi implicaria encara que li proposessin i segur que hi ha qui pensa que la manera de canviar el món no és des de dins del sistema. En tot cas, n’hi ha, i n’hi ha hagut molts durant els últims anys, que veuen en la política una manera de continuar la tasca escolta per la qual treballem al cau.

Font: El Correu núm. 82, secció MEG Opina


Comparteix