Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Drets d'imatge

Les imatges del cau a les xarxes socials: què cal saber?

Recomanacions per penjar fotos i vídeos a internet de manera responsable:
 
  1. Permís d’imatge signat. Si una família NO ha cedit els drets, aquell/a nen/a no pot sortir a les fotos.

Cal comprovar que totes les famílies i caps han signat el permís d’imatge que es lliura a principi de curs i han marcat l’opció de cedir els drets. Si no l’ha signat o no es pot verificar, es facilitarà de nou l’autorització de cessió d’imatges i s’arxivarà. Els i les caps han de tenir molt clar quins nens i nenes de la seva unitat NO han cedit els drets. Aquestes persones NO poden sortir a les fotos. Si surten en alguna imatge, NO la podem distribuir per cap mitjà (tampoc impresa) a menys que els pixel·lem la cara.

El programa d’Afiliacions permet extreure llistats de les persones afiliades que inclouen si han cedit o no els drets d’imatge. Aquests llistats es poden extreure a l’apartat “Manteniment afiliats”.
 
  2. Només als comptes validats. El permís autoritza a difondre imatges als webs i xarxes socials dels agrupaments.

Per tal que la cessió de drets d’imatge us cobreixi, cal que el web de l’agrupament i els seus comptes a les xarxes socials constin al Llistat de comptes oficials de MEG. Podeu donar-los d’alta en aquest formulari. Cada agrupament pot inscriure al Llistat un sol compte de cada xarxa social.

Un cop aprovada l'oficialització d'un compte, caldrà indicar-ho al perfil de Facebook, Twitter, Instagram, Google+, etc. incorporant un element identificatiu que us facilitarem.
 
  3. Som responsables del què pengem. L’autorització de MEG no inclou els comptes personals.

Quan publiquem imatges a la xarxa des del nostre compte, la responsabilitat és de cada individu. Assegurem-nos que les persones que hi apareixen ens donen el permís per fer-ho. 

En el cas dels menors, la responsabilitat recau en els seus pares o tutors/es, tant pel què fa a les fotos que els seus fills pengin com per aquelles on apareguin.
 
  4. Fotos que expliquin què fem. Mirem que il·lustrin les nostres activitats i objectius. Una imatge val més que mil paraules!

La cessió dels drets d’imatge autoritza Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (això inclou els agrupaments, les demarcacions, els equips generals) a fer difusió de les fotos sempre i quan serveixin per explicar i il·lustrar les activitats que fem i els objectius pels quals treballem. Les imatges que no serveixin per explicar això s’hauran d’evitar. Tampoc podem distribuir les fotos amb un altre objectiu que no sigui aquest.
 
  5. Si dubtem, no la pengem. Evitem imatges de persones en banyador i en situacions que es puguin malinterpretar.

Quan una foto la pengem a internet, en perdem el control. Qualsevol persona la pot agafar i fer-ne un ús que no havíem previst. Cal ser-ne molt conscients i pensar-nos-ho dues vegades abans de difondre-la. 

Hem d’evitar fotos que atemptin contra la dignitat de les persones que hi apareixen i també les que puguin ser malinterpretades fora del context en què es van fer. Per exemple, nens i nenes banyant-se al riu durant uns campaments. 
 
  6. No posem nom i cognoms. Evitem donar dades personals acompanyant la imatge.

Cal anar en compte quan posem en un peu de foto els noms i cognoms de les persones que hi apareixen (o quan els escrivim a les xarxes socials acompanyant la imatge). Relacionar una imatge amb un nom o amb qualsevol altra dada permet localitzar aquella persona més fàcilment.

Cada persona pot decidir si vol etiquetar-se en fotos o deixar que altres persones ho facin (podem configurar la privacitat del nostre perfil perquè ningú ens pugui etiquetar sense permís). 
 
  7. Busquem un/a responsable de l’arxiu de fotos. És recomanable ordenar les fotos i tenir-les en un sol espai.

L’arxiu de fotografies del cau és un conjunt de dades i com a tal cal que un/a cap en sigui el responsable (pot ser la mateixa persona que es fa càrrec de les dades d’afiliacions). És recomanable tenir un disc dur on emmagatzemar totes les fotos i controlar qui hi  té accés. Aquesta és una bona manera de tenir totes les fotos de l’agrupament endreçades, en un sol lloc i anar construint un petit arxiu històric d’imatges.
 
  8. Compartir sí, però amb seguretat. Evitem que qualsevol persona pugui tenir accés a les nostres fotos.

Mostrar un parell de fotos de les activitats a les xarxes està bé, però per compartir àlbums sencers amb els pares i mares cal buscar mètodes més segurs. Podem utilitzar memòries USB que les famílies ens proporcionin o si ho preferim, penjar les fotos en alguna plataforma a internet que ens permeti protegir-les amb una contrasenya.

Des de MEG recomanem l’ús de la plataforma d’intercanvi d’arxius on-line ydray (semblant a wetransfer però amb unes polítiques de privacitat d’acord amb la Llei de Protecció de Dades). Per poder compartir fotos i vídeos que es puguin visionar des d’una web en qualsevol lloc, Flickr seria la millor opció ja que ofereix més garanties legals de privacitat.
 
  9. Quan pengem una imatge, en perdem el control. El que publiquem a internet no desapareix.

Per moltes mesures de seguretat que apliquem, sempre és millor prevenir que curar. Quan pengem una imatge, un vídeo, un text, etc. a internet, en molts casos passa a ser propietat de la plataforma on ho allotgem. A més, hem de ser conscients que allò que publiquem a internet no desapareixerà (encara que ho esborrem seguirà a l’arxiu de la xarxa social). Com més baix sigui el nivell de seguretat que tinguem configurat a cada xarxa, més possibilitats d’accés per tothom.