Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notes de premsa

19.04.2012

Rosa Maria Carrasco, la dona que va representar Catalunya al món durant la Transició, rep una Creu Sant Jordi

reconeixements, país, escoltisme i guiatge

Rosa Maria Carrasco en una imatge recent.
MEG


Va crear el Consell Nacional de Joventut i va contribuir decisivament a l’impuls del Guiatge, el moviment femení d’educació en el lleure basat en el mètode i els principis de l’escoltisme, que enguany celebra el Centenari

Barcelona, 19 d’abril de 2012. Una de les dirigents femenines decisives en la política i l’associacionisme del nostre país durant la dictadura i la Transició, Rosa Maria Carrasco, rebrà divendres una Creu de Sant Jordi. El govern reconeix així la seva contribució decisiva a l’evolució i la consolidació a Catalunya del Guiatge, un moviment femení d’educació en el lleure basat en els mètodes i els principis de l’Escoltisme, com la persona del nostre país que ha ostentat responsabilitats més importants a nivell internacional de tota la història d’aquest moviment. Així mateix, el guardó reconeix la seva tasca com a directora general de Joventut del govern Tarradellas, del qual va ser la única dona i des d’on va impulsar la creació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Filla del polític Manuel Carrasco i Formiguera, Rosa Maria Carrasco va ocupar des de ben jove diversos càrrecs dins de les organitzacions del Guiatge a Catalunya, durant la dictadura i la transició, fent present aquest moviment a nivell europeu i mundial i contribuint així a la projecció internacional de Catalunya. El 1978 entrà a formar part del Comitè Mundial de l’Associació Mundial de Noies Guies i Noies Escoltes (WAGGGS per les seves sigles en anglès), càrrec amb què es va convertir en la catalana que ha ostentat una responsabilitat més important en la història del Guiatge mundial. El reconeixement a Carrasco coincideix amb la celebració del Centenari del Guiatge a nivell mundial.

Aquest moviment educatiu, que juntament amb l’escoltisme aplega 20.000 infants i joves a Catalunya i uns 40 milions arreu del món, va néixer el 1910 amb els primers grups al Regne Unit, i el 1912 ja havia estat introduït a la majoria de països. Per aquest motiu, el Centenari se celebra al llarg de 3 anys (2010, 2011 i 2012). En aquests 100 anys d’història, han format part del Guiatge i de l’Escoltisme uns 250 milions de persones a tot el planeta, compartint l’ideal de crear un món millor mitjançant el desenvolupament del lideratge, l’acció a la comunitat, el servei als altres i l’educació entre iguals.

La Creu de Sant Jordi suposa un reconeixement específic a la tasca de lideratge i compromís pel país de Rosa Maria Carrasco, que alhora contribueix a un major reconeixement històric del Guiatge Català i del Moviment Escolta i Guia en general. Tot plegat pot contribuir a impulsar i estimular l’assumpció de responsabilitats per part de les noies i les dones de Catalunya en tots els àmbits de la societat.

Ressenya biogràfica de Rosa Maria Carrasco i Azemar
Filla de Pilar Azemar i PuigdelaBellacasa i de Manuel Carrasco i Formiguera, dirigent històric d’Unió Democràtica de Catalunya afusellat a Burgos l’any 1938 pel règim franquista. La petita de 8 germans, els primers mesos de la seva vida foren viscuts a la presó de dones de Burgos, amb la resta de germans dispersos per diversos indrets de l’estat.

​Estudià al Liceu Francès de Barcelona, on s’involucrà amb el Guiatge des de l’Agrupament de la Capella Francesa, depenent de les Guides de France. En aquesta entitat fou responsable dels territoris transfronterers. Més endavant s’incorporà a la Germanor de Noies Guies com a comissària internacional. La Germanor de Noies Guies fou l’entitat unificada del Guiatge català fins que, l’any 1962, es dividí i es fundà Guies Sant Jordi, de caràcter catòlic.

Rosa Maria Carrasco fou comissària general de Guies Sant Jordi des de l’inici fins l’any 1977, en què es produí la fusió amb els Minyons Escoltes, creant l’actual Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya. Carrasco tingué un paper determinant en la configuració paritària dels òrgans de govern de la nova associació (cada càrrec l’ocupen alhora un noi i una noia), aspecte característic que s’ha mantingut fins a dia d’avui.

El 1971 fou escollida secretària general de la Conferència Internacional Catòlica de Guiatge, càrrec que ocupà fins el 1977 i des d’on contribuí a la projecció internacional del Guiatge català. El 1978 esdevingué membre del Comitè Mundial de l’Associació Mundial de Noies Guies i Noies Escoltes (WAGGGS, World Association of Girl Guides and Girl Scouts), on fou membre d’enllaç per Europa durant 9 anys, fins el 1987. Així es convertí en la persona del nostre país que ha ocupat les majors responsabilitats al Guiatge mundial en tota la història.

Paral·lelament, l’any 78 entrà a formar part del govern provisional de concentració nacional de Josep Tarradellas, sent l’única dona de tot el govern, fent-se càrrec de la Direcció General de Joventut, institució des de la que contribuí de forma decisiva a la creació del Consell Nacional de Joventut de Catalunya l’any 1979, entitat que ha aglutinat l’associacionisme juvenil del país des d’aleshores fins al dia d’avui.


Comparteix