Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notes de premsa

19.05.2014

500 infants i joves d’agrupaments escoltes i guies netejaran les platges i conscienciaran la població en una campanya internacional per protegir el Mediterrani

natura, clean up the med, aeig pinya de rosa, platja, servei

Membres de l'AEiG Pinya de Rosa (Blanes) netejant la cala de Sa Forcanera.
AEiG Pinya de Rosa


  • El proper 24 de maig, mig miler de nens i nenes de 6 agrupaments escoltes i guies de l’Alt Maresme i La Selva, acompanyats dels seus educadors, faran accions coordinades per netejar les costes dels seus municipis.
  • Les accions s’emmarquen dins la campanya internacional Clean Up The Med, en què milers de voluntaris treballaran arreu del Mediterrani per conscienciar la població sobre la necessitat de conservar el medi ambient.
  • La defensa de la natura i el servei a l’entorn són valors essencials en la proposta educativa de l’escoltisme i el guiatge.                       
Valldoreix, 19 de maig de 2014. L’escoltisme i el guiatge de Catalunya es comprometen un any més amb la campanya internacional Clean Up The Med, que el cap de setmana del 23 al 25 de maig promourà accions de voluntariat per netejar les costes del Mediterrani i conscienciar la població de la necessitat de protegir el medi ambient.
 
El proper 24 de maig al matí, els agrupaments escoltes d’Arenys, Blanes, Calella, Malgrat de Mar, Pineda i Tordera, pertanyents a la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, netejaran platges, rieres i desembocadures en aquests municipis i aprendran sobre l’entorn marí. En total hi participaran més de 500 persones, comptant infants i joves de 5 a 18 anys i els seus caps (educadors voluntaris). També comptaran amb la col·laboració de Voluntaris de l'Alt Maresme de Medi Ambient (VAMMA). Al migdia es trobaran tots a Calella per dinar plegats i fer activitats conjuntes.
 
Les accions de servei al medi natural com aquestes reuneixen diversos elements essencials en la proposta educativa de l’escoltisme i el guiatge. Permeten treballar valors com la defensa de la natura i el treball en equip, tot aplicant la metodologia educativa pròpia del mètode escolta i guia (l’”aprendre fent” o educació per a l’acció) i fent evident el compromís de servei a la comunitat que caracteritza el moviment escolta i guia a nivell local i internacional.
 
La campanya Clean Up The Med, promoguda des de 1995 per l’ONG italiana Legambiente, té com a objectius augmentar la consciència ambiental, al mateix temps que es redueix la contaminació generada per l'activitat humana. Minyons Escoltes i Guies de Catalunya hi participa en el marc de 4vents (www.escoltes4vents.org), un projecte de col·laboració entre les associacions escoltes de Catalunya, Menorca, Mallorca, el País Valencià i l'Alguer. L’objectiu de 4vents és reforçar el treball que fa cada una de les associacions en el seu territori, buscant sinergies i potenciant aquelles característiques culturals, lingüístiques i metodològiques que compartim i que poden conferir més qualitat a les actuacions de cadascuna de nosaltres.

Activitats dels agrupaments a diferents municipis:
 
  • Arenys: Els infants i joves de l’Agrupament Escolta i Guia Flos i Calcat netejaran un solar del Rial que desemboca al mar i també netejaran el búnquer de la platja. Hi col·laborarà l'Ajuntament d'Arenys de Mar aportant el material per la neteja.
  • Blanes: hi participarà tot l’Agrupament Escolta Pinya de Rosa (150 persones comptant caps). Els grups dels més petits (de 5 a 11 anys) netejaran la platja del centre, amb l’ajuda d’un grup d’11 a 14 anys. L’altre grup d’11 a 14 anys seguirà amb el seu projecte de curs que consisteix a arranjar la cala de Sa Forcanera. Els més grans (14-18 anys) netejaran la desembocadura del Tordera.
  • Calella: els nens i nenes de l’Agrupament Escolta Montnegre, de Calella, sortiran a les 9 del matí dels locals del cau i es dirigiran a netejar la riera Capaspre, una des les principals fonts de residus del mar Mediterrani a la zona. A les 11 del matí dipositaran les escombraries en contenidors a la font de Sant Quirze.
  • Malgrat de Mar: recollida de brossa i deixalles de la platja central de Malgrat de Mar. Hi participaran 90 nens i nenes entre 5 i 18 anys i 20 caps (monitors/es) de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Nicolau (Malgrat de Mar) i de l’Agrupament Escolta i Guia Bivac Sant Ponç (Tordera).
  • Pineda: a la platja de Pineda, els nois i noies duran a terme una activitat de conscienciació i coneixement del medi marí, amb la participació de pescadors i altres entesos. Hi participaran 80 nens i nenes i 20 caps (monitors/es) de l’Agrupament Escolta i Guia Montpalau (Pineda).
Activitat final conjunta a Calella:
Els 6 agrupaments es trobaran a les 12h al Pati de l’Ós de Calella, on es faran una fotografia conjunta. A partir de les 12:30h faran tallers i activitats distribuïts per grups d’edat: de 5 a 11 anys (Castors i Llúdrigues; Llops i Daines); d’11 a 14 anys (Ràngers i Noies Guia) i de 14 a 18 anys (Pioners i Caravel·les; Truc). Després de dinar, a les 15:30h, faran un joc conjunt i finalment, a les 16:30h, l’hora dels adéus.


Comparteix