Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notes de premsa

02.07.2015

[FCEG] Fem la Murga: 50 joves rehabiliten pisos del Casc Antic de Lleida

murga, 2014, fceg


FCEG


  • La Murga és un projecte de cooperació que pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans en risc d’exclusió i sensibilitzar infants i joves sobre les causes de la pobresa a l’entorn proper
  • Enguany es realitza la 4a edició del projecte en què joves escoltes de 15 a 18 anys conviuran amb els veïns del Casc Antic de Lleida del 3 al 8 de juliol.
El projecte La Murga és un projecte d’aprenentatge i servei de l’escoltisme i el guiatge català (agrupat en la FCEG) que pretén sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne. Hi participen joves d’entre 15 i 18 anys i els seus caps (monitors/es voluntaris/es), que durant 5 dies conviuen amb veïns i veïnes seleccionats pels Serveis Socials de la Regidoria de Benestar Social de la Paeria, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels seus pisos i entenent així una mica millor les arrels de la pobresa a les nostres ciutats i barris.

La Murga compta ja amb quatre edicions a Lleida i 19 realitzades a Barcelona coordinades per l’equip de la Murga.

El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant accions locals i contribuint a la defensa dels drets humans a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreixen la inclusió social dels veïns i veïnes participants.

Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells…) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica en els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.

Aquest any hi participen l’AE Terra-Nova de Barcelona (EC), l’AE Sant Francesc Xavier de Barcelona (AEC), l’AEiG la Claca de Cassà de la Selva (MEG). La novetat d’aquest any és la participació en el projecte dels i les joves del Centre Obert Municipal Casal Companya del Centre Històric de Lleida que actualment es troba treballant en la metodologia de l’aprenentatge i servei. Una cinquantena de joves en total participaran en el projecte i durant el dia es distribuiran en equips repartits per diferents pisos.

La Murga treballa en xarxa amb persones i col.lectius que treballen al barri, aquesta feina col.lectiva enriqueix l’aprenentatge de tots/es i el dota d’arrelament. Entre d’altres activitats, el projecte compta amb una ruta pel Casc Antic amb un treballador social, un educador social de carrer i el Casal Popular de Joves i una Nit de Cinema i Històries Migrades amb la Coordinadora d’ONG.

El projecte ha elaborat diversos recursos per sensibilitzar la població sobre la problemàtica social de la pobresa del Quart Món, com ara el curtmetratge documental o el llibre ‘Una casa nova’, un conte per a infants (6-11 anys).

Sobre l’escoltisme i el guiatge:

L’escoltisme i el guiatge són un moviment educatiu juvenil que, des del voluntariat, educa en la participació democràtica i el compromís cívic, amb la natura com a espai idoni per a l’aprenentatge.

A Catalunya, hi ha tres entitats d’escoltisme i guiatge, Acció Escolta de Catalunya,Escoltes Catalans Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, agrupades en la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) formada per 18.500 infants i joves d’arreu del territori.

Més informació: comunicacio@fceg.cat


Comparteix