Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notes de premsa

17.12.2015

Un grup de joves escoltes de Figueres promouran l’educació en el lleure als campaments de refugiats sahrauís d’Smara

aeig sant pere, figueres, sahara, junts pel lleure, cooperació, projecte, truc

Integrants del projecte "Junts pel lleure".
AEiG Sant Pere


  • L’objectiu és potenciar l’intercanvi cultural, lúdic i social entre els campaments de refugiats sahrauís d’Smara i l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres. 
  • Un grup de 12 persones marxaran del 22 de desembre de 2015 al 3 de gener de 2016 per realitzar unes jornades de formació en monitoratge en el lleure entre els joves del campament d’Smara.
  • El projecte neix d’un company del grup d’escoltes i guies que és originari d’Smara i fa anys que viu a Figueres gràcies a una beca. 
  • Tot el viatge s’enregistrarà en vídeo. Després es farà un documental per difondre el projecte i fer conscienciació i sensibilització a Catalunya.
Un grup de joves de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres marxarà el proper dimarts, 22 de desembre, als camps de refugiats sahrauís per formar joves del campament d’Smara com a monitors i monitores de lleure.
 
La iniciativa forma part del projecte ‘Junts pel lleure’, que vol potenciar l’intercanvi cultural, lúdic i social entre els campaments de refugiats sahrauís d’Smara i l’agrupament. L’objectiu final és que els mateixos joves del campament puguin organitzar les seves pròpies activitats de lleure amb continuïtat.  Un altre dels objectius és sensibilitzar la població catalana sobre la situació del poble sahrauí. Per això, s’enregistrarà un vídeo i es farà un documental per fer conscienciació sobre aquesta situació al nostre país.
 
‘Junts pel lleure’ l’impulsa el grup de Truc 2 de l’agrupament, format per 9 nois i noies d’entre 17 i 19 anys i 3 adults voluntaris. Entre els joves del grup hi ha en Hali, originari del campament de Smara, fet que ha despertat l’interès del grup per la realitat dels campaments sahrauís.
 
El projecte és una iniciativa de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres, que forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Figueres i La Cate de Figueres i la col·laboració de NoPospo Serveis Audiovisuals. ‘Junts pel lleure’ ha rebut aquest mes de desembre el segon premi "Premi Jove, proposa!" de la Federació d'Ateneus de Catalunya.
 
EL PROJECTE: JUNTS PEL LLEURE
 
D’on sorgeix la idea? Per què el Sàhara?
 
En Hali, un membre del grup de Truc de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere, és originari del campament de refugiats sahrauís d’Smara. Fa anys que té una beca d’estudis i viu amb una família d’acollida catalana, però els períodes de vacances els va a passar al campament. La seva presència al grup sempre ha despertat un interès per la cultura sahrauí. Amb les experiències sobre les seves estades s’ha pogut anar fent un seguiment de la realitat dels campaments.
Per explicar la situació de conflicte polític que pateix el poble sahrauí, en Hali va compartir la seva experiència com a jove procedent dels campaments. Anteriorment,  hi havia intentat crear alguna activitat de lleure amb un grup de persones de la seva edat que també vivien als assentaments.  Tanmateix, cap dels intents realitzats va arribar a bon port. Segons en Hali, la manca d’experiència i de formació en el lleure dels i les joves en va ser el motiu.   

Va ser en aquest punt on el grup de Truc va trobar una motivació comuna per fer un projecte que ajudés als nois i les noies dels campaments a construir la seva pròpia activitat de lleure.

Objectius
L’objectiu principal del projecte Junts pel Lleure és potenciar l’intercanvi cultural, lúdic i social entre els campaments de refugiats sahrauís d’Smara i l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres.
 
Així doncs, què es vol fer?
  • Articular un projecte de lleure que tingui continuïtat al campament i que estigui gestionat per un grup de joves del mateix campament.
  • Aportar estratègies als joves del campament per tal que puguin seguir amb la feina. Treballar conjuntament l'educació emocional i les habilitats socials.
  • Recollir material educatiu per portar al campament.
  • Donar a conèixer l’entorn del grup de Figueres a la realitat dels campaments de refugiats sahrauís i fer un intercanvi d’experiències, entorn, costums, formes de vida i d’organització.
  • Fer difusió de la realitat sahrauí a través de material gràfic.
  • Sensibilitzar i conscienciar, una vegada es torni a Catalunya, sobre la situació dels pobles que pateixen situacions de descolonització.
Les tres fases del projecte
 
L’activitat consisteix a ajudar als joves dels campaments sahrauís d’Smara a iniciar el seu propi projecte de lleure en el campament.
Per tal de fer-ho, s’utilitzaran els valors que formen part de l’escoltisme i el guiatge. El projecte, però, no s’acabarà al Sàhara: hi haurà un retorn.

El pla s’estructura en tres fases:

1a fase: La preparació
S’inclouen totes les tasques a realitzar abans de viatjar als campaments: contactar amb el grup de joves dels campaments i altres persones de la zona, cercar finançament  preparar material, preparar l’estada de monitoratge que es realitzarà als campaments i aprofundir sobre la realitat social, política, cultural i educativa del lloc.

2a fase: L’estada
Al campament, el grup s’endinsarà en el sí de la cultura sahrauí, conviurà amb famílies del campament, es farà el taller de monitoratge amb el grup de joves sahrauís i es compartiran experiències. A la vegada, també s’analitzaran quin són els motius que han fet que els projectes anteriors iniciats pels joves sahrauís no funcionessin.
 
3a fase: El retorn
Correspon al seguiment que es realitzarà del grup de joves sahrauís i a totes les tasques de sensibilització posteriors en territori català. Per una banda, es crearan diversos materials destinats a fer una tasca de difusió i sensibilització de la situació i de la realitat dels camps de refugiats sahrauís. Per l’altra, es mantindrà contactes amb els joves del Sàhara, se’ls ajudarà amb dubtes i aportacions per tal que puguin mantenir l’activitat al dia.

Sobre l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres
 
És una entitat d’educació en el lleure sense ànim de lucre que ofereix als nens, nenes i joves l'oportunitat de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta i guia. Aquest mètode educatiu té com a finalitat que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat que els envolta.
Totes les activitats van encaminades a la transmissió de valors com el respecte, la tolerància, el diàleg, la interculturalitat o la sostenibilitat a través de l’experiència vivencial i de la motivació del grup a través de les descobertes i de les seves inquietuds personals.
Actualment, unes 70 famílies formen part de l’agrupament i hi ha apuntats 87 nois i noies. L’equip de caps (educadors voluntaris) està format per 25 joves d’entre 20 i 31 anys. L’Agrupament Escolta i Guia de Sant Pere forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Sobre Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) 
 
És una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients  i compromeses amb la societat.
 
Està formada per 15.000 infants i joves en prop de 150 agrupaments arreu del país amb una visió compartida: deixar el món millor de com l’hem trobat. D’aquests, més de 3.000 són voluntaris i voluntàries, que fan de caps, formadors o responsables associatius.
 
Forma part de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, que agrupa 20.000 escoltes i guies a Catalunya i que és reconeguda per les organitzacions internacionals del moviment escolta i guia. Amb 40 milions de membres arreu del món, l’escoltisme i el guiatge constitueixen el moviment juvenil més nombrós del planeta.


Documents

Comparteix