Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notes de premsa

28.06.2021

#FemCampaments, més de 14.000 infants i joves a punt per als campaments de Minyons Escoltes i Guies


  • #FemCampaments és la campanya d’estiu de Minyons Escoltes i Guies que reivindica el retorn a aquesta activitat, base i essència de l’escoltisme.
  • Minyons Escoltes i Guies reforça aquest estiu la intenció educativa dels campaments, fonament pedagògic del moviment escolta.
  • Més de 600 campaments arreu de Catalunya tindran lloc aquest estiu en el marc de les activitats de l’entitat.

Valldoreix, 28 de juny de 2021. - Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) engega la seva campanya d’estiu amb el lema #FemCampaments. Després d’un darrer estiu diferent, l’entitat torna a la seva essència amb prop de 600 campaments que es duran a terme arreu del territori on participaran més de 14.000 infants i joves, xifres equivalents a les d’una campanya normal.
 
El final del curs escolar marca l’arrencada dels campaments d’estiu de l’escoltisme i el guiatge. “És el moment més esperat del curs pels infants i joves, aquest any més que mai. I és alhora la culminació del treball que desenvolupen els agrupaments al llarg de tot el curs amb els grups”, explica la Laura Benseny, coordinadora de relacions de MEG.
 
Els campaments són una eina pedagògica amb la qual els i les caps (monitor/es voluntaris/àries) marquen fites individuals i grupals que tenen com a missió contribuir en el creixement dels infants i joves, dotant-los de recursos i de l’acompanyament necessari perquè assumeixin el rol protagonista en el seu desenvolupament. Aquesta tasca pedagògica es du a terme amb i per a tots els grups, des dels més petits, de 6 anys, fins als més grans, de 17.
 
Aquest curs, Minyons Escoltes i Guies, com la resta d’entitats de lleure, ha hagut de paralitzar diversos cops les seves activitats, reinventar-se de nou i adaptar-se al context de pandèmia. La seva tasca pedagògica s’ha vist obstaculitzada i afectada per les mesures contra la Covid-19, i en conseqüència la preparació dels campaments també. En són conscients, tal com explica el Gerard Prados, membre de la Taula Pedagògica general de l’entitat: “Aquest any, els caps s’han dedicat en especial a reforçar la intenció educativa dels campaments per a cobrir les possibles mancances pugui tenir un grup pel poc contacte que han tingut. I des de l’entitat els hem volgut donar un cop de mà elaborant un recurs per a facilitar aquesta revisió”.
 
Les mesures de prevenció de la Covid-19
 
Més enllà de reforçar la part pedagògica dels campaments, l’entitat un any més ha posat també el focus en acompanyar els i les caps en la preparació i adaptació dels campaments a les mesures d’higiene i prevenció de la Covid-19.
 
Aquest any, però, celebren que la situació actual de la pandèmia permet deixar enrere ja les mesures més restrictives, possibilitant grups de convivència de fins a 30 participants en el cas dels campaments i podent prescindir de la mascareta en els espais exteriors entre els integrants d’un grup bombolla. De moment, si l’escenari no evoluciona, es mantenen les limitacions d’ocupació de les tendes de campanya, la distància entre els grups de convivència de 2 metres, els hàbits d’higiene amb rentat de mans sistemàtic, etc.
 
A lloc bo, la natura
 
Els campaments a la natura i les rutes i travesses són els formats més escollits pels grups escoltes. Els primers són més habituals entre els grups d’infants més petits, mentre que les rutes i travesses són l’opció més recorrent entre els participants més grans.
 
A la natura, les activitats escoltes despleguen el seu potencial i permeten a infants i joves créixer i madurar, explotant la seva capacitat d’aprenentatge i superació personal, lluny de casa i dels pares, mares o tutors. Les rutes o travesses, a més, permeten als més grans descobrir l’entorn i el país a través de l’esforç i la confiança i fomenten la complicitat del grup.
 
Fent #CAUaCASA i reivindicant que #ElLleureÉsSegur
 
Minyons Escoltes i Guies i els seus agrupaments, al llarg d’aquest curs, han alçat la veu reiteradament i arreu del territori per reclamar que els permetessin fer cau. Amb el lema #ElLleureÉsSegur i al costat de moltes altres entitats del lleure, MEG ha insistit en la permissió de dur a terme les seves activitats per tal de seguir acompanyant el creixement dels més de 15.000 infants i joves que formen part de l’entitat.
 
En els períodes en què no s’ha pogut fer cau presencial, els agrupaments han fet #CAUaCASA a través d’activitats programades, vídeotrucades i xarxes socials. Malgrat la distància, l’entitat no s’ha plantejat mai aturar la seva activitat i per això van arrencar la iniciativa del #CAUaCASA. “Considerem que ha estat la manera de cuidar i donar sentit a la tasca que realitzem. Ens ha permès fomentar la cohesió, la confiança i el vincle que enforteixen el sentiment de comunitat entre els grups i facilitar també el retrobament i la tornada a l’activitat del cau” comenta David Gómez, comissari general de MEG.
 
Un motor de joves voluntaris i voluntàries
 
Ni els campaments ni l’escoltisme i el guiatge serien possible sense la dedicació i la motivació dels i les caps. Més de 4.000 joves repartits pels 156 agrupaments de Minyons Escoltes i Guies arreu del territori conformen un teixit imprescindible que amb la seva tasca voluntària acompanyen el creixement dels més de 15.000 infants i joves de l’entitat.


Etiquetes

Comparteix