Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notes de premsa

10.03.2018

Una quarantena d’infants i joves duen a terme una jornada de servei per a la reforestació dels boscos cremats durant l’incendi d’Òdena al terme del Bruc

Jornada de servei "Plantem la llavor del canvi"


  • La jornada d’aprenentatge-servei culmina una acció de compromís mediambiental assumida a la Jamborinada, la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya, que va tenir lloc a Tàrrega l’abril passat.
  •  Els infants i joves han fet serveis de prevenció de l’erosió del sòl i de reforestació per a la recuperació del territori afectat pel gran incendi forestal de 2015. 
  • El servei a l’entorn, l’aprenentatge vivencial i el contacte amb la natura són alguns dels trets diferencials del mètode escolta, la manera d’educar pròpia de l’escoltisme.
  •  La trobada l’han organitzat Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, l’Agrupació de Defensa Forestal del Bruc i l’Associació de Veïns de les Masies Sant Pau de la Guàrdia amb la col·laboració de Respira Energia i l’Ajuntament del Bruc.

El Bruc, 10 de març de 2018. Aquest dissabte, una quarantena d’infants i joves escoltes han participat en la Jornada de servei “Plantem la llavor del canvi” a El Bruc (Anoia) desenvolupant tasques de prevenció de l’erosió del sòl i de plantació d’arbres de diferents tipus als boscos del Bruc, zona devastada de més de 1.000 hectàrees pel gran incendi de l’estiu de 2015.

Una jornada de servei, organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya sota el títol “Plantem la llavor del canvi”, que ha completat una de les accions de compromís que van dur a terme més de 13.000 escoltes i guies a la Jamborinada, la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya, que va tenir lloc a Tàrrega el mes d’abril de 2017.

Els infants i joves, a la Jamborinada, van reivindicar ser “llavor de canvi”, un convenciment que metafòricament va prendre forma de boles Nendo Dango, unes pilotes d’argila barrejada amb matèria orgànica i una mescla seleccionada de llavors, que van dur ja fetes a la trobada i que aquest dissabte han dipositat sobre la zona devastada d’Òdena per tal que germinin i es recuperi, d’aquesta manera, el territori afectat.  

A primera hora del matí, els infants i joves han conegut les causes i els efectes d’un incendi a partir d’una exposició fotogràfica i de l’explicació que han fet l’Agrupació de Defensa Forestal del Bruc i  els  veïns i veïnes i, de l’altra, han descobert les energies verdes i renovables a través de l’empresa Respira Energia, entomant després les tasques de servei. Els infants i joves dels agrupaments participants s’han encarregat d’escampar una gran part de les 13.000 boles Nendo Dango fetes a la Jamborinada i de plantar alguns dels més de 200 arbres fruiters que l’empresa col·laboradora Respira Energia ha aportat al projecte contactant prèviament amb els veïns de les zones afectades perquè n’escollissin les varietats a plantar. N’Òscar Calafell, president de l’ADF El Bruc, agraeix la participació dels infants i joves i valora molt en positiu la jornada i comenta que “accions com les dutes a terme avui serveixen per acostar i sensibilitzar els infants en relació a la natura i és una manera de valorar i estimar la nostra terra”.

Aquest dissabte, doncs, els escoltes i les guies han tornat a reivindicar el seu lema “deixem el món millor de com l’hem trobat” impulsant aquesta prova pilot de reforestació amb arbres d’una zona devastada pel foc i deixant que la natura segueixi el seu curs a partir del llançament de les boles Nendo Dango en el municipi del Bruc. En Bernat, un llop de l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà creu que la jornada ha estat “una bona experiència perquè ajudes a repoblar un bosc que ha estat cremat fa dos anys i mig i ha estat bonic tirat les boles perquè quan en tiraves una donava la sensació que feies créixer un arbre”.

La jornada que ha organitzat Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, l’Agrupació de Defensa Forestal del Bruc i l’Associació de Veïns de Sant Pau de la Guàrdia amb la col·laboració de Respira Energia i l’Ajuntament del Bruc, estava prevista pel dissabte 3 de març i comptava amb la confirmació de participació de més de 500 infants i joves i 50 persones voluntàries. Malauradament, degut a les condicions en què van quedar els terrenys després de la nevada del 27 i 28 de febrer, aquesta activitat es va haver d’anul·lar i tornar a convocar per aquest dissabte 10 de març. Els ajustos de calendari han provocat que molts agrupaments escoltes i entitats col·laboradores finalment no hagin pogut participar d’aquest gran projecte d’aprenentatge servei.


 
Sobre Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) és una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones conscients, actives i compromeses amb la societat.

Formen part de l’associació 15.000 infants i joves en 156 agrupaments arreu del país, amb una visió compartida: deixar el món millor de com l’han trobat. Entre aquests hi ha més de 3.000 voluntaris i voluntàries que fan de caps, formadors o responsables associatius.

Actualment MEG es troba en un procés d’unitat, amb les altres dues associacions escoltes de Catalunya (Acció Escolta de Catalunya i Escoltes Catalans), avançant cap a una identitat col·lectiva i una unitat d’acció, que pretén crear la nova associació única d’escoltisme i guiatge oberta i catalana.

L’escoltisme és un moviment educatiu juvenil internacional que, des del voluntariat, educa infants i joves en la participació democràtica i el compromís cívic, amb la natura com a espai idoni per a l’aprenentatge. Amb més de 100 anys d’història, 50 milions de membres arreu del món i presència en 170 països, és el moviment educatiu juvenil més nombrós del planeta.


Comparteix