Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Recull de premsa

Revista Muntanya CEC
01.09.2019

Elogi dels caps i monitors

Pujant vers el Comabona amb el Pedraforca al fons
Joan Escalé Bosch


Revista núm. 930/Setembre 2019 - Secció La Columna, pàg. 6 - Joan Escalé Bosch

A finals de juny vaig participar en uns campaments d'estiu a la vall de Gis­ clareny al Bergueda; amb els grans, un grupet de nois i noies, varem fer una ruta pujant el Comabona, al Cadí, i el cap Llitzet, a la
serra d'Ensija, tot envoltant el Pedraforca. Mentre escric aquesta columna em queden dos dies per participar en un altre campament amb una setante­na d'infants i joves a la vall de Sau, on amb els grans resseguirem el panta per enfilar-nos vers el Cabre­rès i descobrir Tavertet, Rupit... Tota la meva vida he participat en campaments i rutes d'estiu, però les coses han canviat molt. Ara es demanen molts més requisits que abans: titulacions, permisos, etc. En força aspectes s'ha millorat, però també se n'ha perdut algun de molt valuós, com els entranyables focs de camp que donaven tant de joc al cant, a les representacions, als acudits, a les danses. Bé, però ara no ens posarem nostàlgics.

En altres columnes he fet un elogi dels camins de muntanya, de les fites o dels mapes, però avui voldria parar atenció en la figura dels caps o moni­tors, aquests joves apassionats que dediquen tantes hores del seu temps per transmetre a la quitxa­lla, o als que són una mica més jovenets que ells, els valors que altres caps els van fer descobrir quan eren menuts. Les hores que s'hi passen preparant els campaments són ingents. Primer buscar el ter­reny, després parlar amb el propietari, a part de fer previament les excursions o les rutes, preparar els menús, fer el cançoner, repassar les tendes i el ma­terial, recollir i revisar tota la documentació de cada participant... i, sobretot. l'eix d'animació! Aquell fil conductor que a partir d'una historia relligarà totes les activitats del campament i li donarà aquell punt de fantasia que permetrà a tots els participants, xics o grans, viure una mateixa aventura.Aquí voldria expressar una alerta a les entitats que formen aquests caps i monitors, que tot seguit esmentaré, perquè aquest eix d'animació s'arreli en el lloc on es fan les activitats . Sovint els campa­ments cauen del cel, s'instal·len al territori, però no aprofiten prou el patrimoni natural, artístic o cultural del lloc. L'eix d'animació els parla d'indis, extrater­restres o bandolers, però ignoren o no valoren prou l'entorn que els acull i això és realment una llàstima que no s'adiu gens amb l'excursionisme catala. Bé, això seria motiu potser de desgranar-ho i argumentar-ho més detingudament en una altra columna.

Sempre diem que l'associacionisme és un dels grans valors de la societat catalana, i d'entre tots, si n'haguéssim de triar un, potser aquest seria un dels més importants. Les xifres que es mouen fan feredat. Minyons Escoltes i Guies de Catalunya te­nen 153 agrupaments portats per 2.800 caps que atenen 12.700 infants; aquest estiu han dut a ter­me unes 690 activitats entre campaments (340), rutes (180), camps de treball i cases de colònies (50) i més 120 activitats fara de Catalunya o de l'Estat espanyol. Els Escoltes Catalans que agrupa l'escoltisme laic tenen 42 agrupaments associats , són 627 caps i 4.075 infants i joves, aquest estiu han dut a terme 70 activitats entre campaments i rutes, on hi han participat uns 4.300 associats. Això pel que fa a les dues associacions més grans de l'es­coltisme, però també en tenim d'altres com el MCECC  (Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans), aixoplugats dins la Fundació Pere Tarrés, que agrupa 200 cen­tres d'esplai federats que acullen uns 25.000 infants, adolescents i jo­ves gracies a la tasca educativa i voluntaria d'uns 45.000 monitors. D'activitats d'estiu a la natura, aproximadament n'han fent unes 350 (a banda d'uns 82 casaIs d'estiu) , 101 campa­ments, 37 rutes i 206 colònies.

Passem amb escreix de 55.000 infants i joves! No em direu que no fa patxoca tot plegat, i tot aixo fet des del voluntariat

Què us sembla? Ja esteu marejats amb tantes xifres? Heu fet su­mes? Dones ara us les faré jo a partir de les dades de les notificacions que s'han fet al Departament de Joventut de la Generalitat: 678 acampades en que hi han participat 18.149 infant s i joves i 3.811 caps o monitors; 417 rutes amb 7.737 participants i 1.540 caps o monitors; 484 colònies amb 21.594 participants i 3.716 monitors o caps. Passem amb escreix de 55.000 infants i joves! No em direu que no fa patxoca tot plegat, i tot aixo fet des del volun­tariat. No em direu que no és motiu d'orgull pera un país que tot gaudint fa descobrir als infants i joves els valors de l'amistat, la natura, el servei desinteressat i els ensenya a estimar el país coneixent-lo.

El CEC també ha fet aquest últims anys una aposta sig­nificativa pels seus actius més menuts. És una aposta savia, perqué si tenim cura del planter estarem donant ale al futur. Enhorabona a tots  aquells  que posen el seu temps al servei de l'educació en el temps del lleure, en plena natura, perqué són llavor d'excursionisme.
 

Publicat originalment a Revista Muntanya CEC

Comparteix