Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Recull de premsa

Segre
01.09.2019

Aprenentatge més enllà del joc

Activitat deis campaments de primavera de l'A.E. Lo Motit (Alcarras) a Sant Joan les Fonts.
Agrupament Escolta Lo Mòtit


L'escoltisme, el moviment infantil i juvenil més gran del planeta, compta amb 24 agrupaments a les comarques lleidatanes que sumen 2.000 nens i joves, i el de Tàrrega és el més antic i nombrós.
// Solsona, Mollerussa i Garbí de Maristes a Lleida, els altres caus amb més història.

L'escoltisme va nàixer el 1907 a Anglaterra quan Ro­bert Baden-Powell va decidir organitzar uns campaments amb nens de diverses procedèn­cies i capes socials. Poc després va arribar a Catalunya (1912), però fins als anys 50 no hi va haver escoltisme a Lleida, que actualment compta amb vint-­i-quatre agrupaments. Els es­coltes s'identifiquen per portar un fulard, de diferent color per a cada agrupament, que acompanya la persona durant tota la vida. 

Coneguts com a caps, els mo­nitors i monitores dediquen part del temps lliure a transmetre valors a les noves generacions sense esperar res material a can­vi. El Cau, espai on nens i jo­ves es reuneixen cada dissabte, s'organitza en grups d'edat que duen a terme diferents activitats per a les necessitats específiques deis nois i noies des dels sis anys i fins als divuit. 
 
ESCOLTISME A LLEIDA 
El Cau reuneix cada cap de setmana nens i joves de les comarques lleidatanes des de la dècada dels 50

El Pas de Branca se celebra cada any i és el pas simbòlic dels més grans de cada unitat per formar part de la següent. Tam­bé es dóna la benvinguda als nens i monitors nous. A partir dels divuit anys, el Clan/Truc són joves que treballen amb autogestió, i porten a terme un projecte propi o bé ajuden els caps amb l'objectiu de conèixer de primera mà la responsabilitat que comporta. 

L'AEiG Mestre Güell - Roger de Llúria de Tàrrega és l'agrupament amb més nens i joves de la província, un total de 253, i és el pioner, amb seixanta anys d'història. El segueixen l'AEiG Cal Met, a Mollerussa, amb 145 escoltes i cinquanta anys de trajectòria, i l'AEiG Pare Claret, a Solsona, amb cinquanta-tres anys i un total de 126 membres. L'A.E. Garbí a Lleida també és dels més veterans, amb quaranta-set anys d'història i, aproximadament, 150 escoltes. I l'A.E. Alosa també és deis més antics, amb quaranta-dos anys. 

Com a exemples d'activitats d'aquest curs, l'A.E. Lo Motit i A.E. Turribus han organitzat de forma conjunta uns campaments d'estiu aquest mes d'agost. I l'A.E. Garbí ha portat a terme l'Empresa, la construcció voluntària del mirador de Sant Salvador del Bosc.
Els nens i joves de l'A.E. Lo Mòtit, de ruta per la Canya durant els campaments de primavera.
 

DADES 

24 AGRUPAMENTS
Lleida té 24 agrupaments repartits entre Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Centre Marista d'Escoltes.
 
2.000 PERSONES
L'escoltisme a la província de Lleida suma al voltant de 2.000 nens i joves que es reuneixen cada cap de setmana amb els seus caps.
 
40 MILIONS DE PERSONES
L'escoltisme és un moviment infantil i juvenil amb gairebé 40 milions de persones i amb presència a
pràcticament tots els països.
 
1912 ESCOLTISME A CATALUNYA
L'escoltisme va nàixer el 1907 de la mà de Baden-Powell i va arribar a Catalunya el 1912 amb Pere Rosselló i Ignasi Ribera.
 

GRANS ASSOCIACIONS

ESCOLTES CATALANS
45 anys presents en l'educació de joves
________________________________________________________________________________________

Escoltes Catalans és un projecte educatiu amb representació a Ponent a partir de la Vegueria de Lleida que està formada per l'A.E. Lo Motit (Alcarràs), A.E. Alosa (Lleida), A.E. Turribus (Torres de Segre) i A.E. Taciplà (Alpicat). La TROFO (Trobada de Formació per als caps) d'aquest any va tenir lloc a Alpicat, el 16 i 17 de març, en què es va parlar sobre la participació infantil i juvenil i l'adultcentrisme.

MARISTES ESCOLTES
Mig segle a la capital del Segrià
________________________________________________________________________________________

Centre Marista d'Escoltes està format per agrupaments dels col·legis Maristes de tot Catalunya. Entre els vuit agrupaments que tenen en actiu, a Lleida hi ha l'A.E. Garbí, vigent des de l'any 1972. Els membres d'aquest s'identifiquen per portar un fulard de color negre i taronja que aconsegueixen a partir deis deu anys i els acompanya durant la seua vida escolta.

MINYONS ESCOLTES
Acull més de 1.000 persones a Lleida
________________________________________________________________________________________

Els agrupaments actius de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya a les comarques lleidatanes es reparteixen entre la Demarcació Nord-Occidental i la Catalunya Central (el Solsonès forma part d'aquesta). El cau de Tàrrega (AEiG Mestre Güell - Roger de Llúria) és el més antic de la trajectòria escolta a Lleida i el de Balaguer (AEiG Lo Rem) el més recent, amb vigència des del 2017.
 

Publicat originalment a Segre

Comparteix