Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Recull de premsa

Som Garrigues / Som Canalla
20.06.2021

EI Cau promou el creixement personal, autonomia, autogestió i l'esperit crític


Revista SomCanalla juny 2021

Entrevista
Mar Andrés i Marc Ribera · Caps de l'agrupament escolta La Petjada del Seca d'Arbeca.

MARC RIBERA> En el meu cas, mai n'havla format part peró sempre m'havla crldat l'atenció. L'any 2013 em van animar a entrar com a cap i, de llavors ença, vaig anar veient com es treballa amb els nens, els tipus d'activltats, etc. El que més em va impresslonar al prlncipl, e encara ho fa, és la il·lusió amb que venen els infants; alxò és el que em motiva a continuar.

MAR ANDRÉS> Per a mi va ser diferent. Ja que primer vaig ser membre del cau i després vaig passar a cap. Quan m'anava fent gran m'anava adonant que el cau m'aportava moltíssimes coses pel que fa al meu creixement personal. Per alxò vaig decidir continuar com a cap i poder Contribuir-hi des de l'altre vessant

Quants membres té actualment la Petjada del Sacà?

MARC RIBERA> Som quatre branques, Ranges i Noies Guia, Pioners i caravel·les i Trucs 1 i 2, que comprenen joves des dels 11 fins als 19 anys, amb un total de 45 membres. La gran majoria són d'Arbeca peró també n'hl ha de Barcelona, que aprofiten que venen al poble els caps de setmana per formar part de les activitats.

Com us organltzeu?

MARC RIBERA> cada branca desenvolupa les seves dinàmiques. Les activitats les fem cada qulnze dles i un cop per trimestre fem una sortlda a la natura.

MAR ANDRÉS> Després, a l'estiu, organitzem els campaments. Marxem fora d'Arbeca i les estades serveixen com a culminació i cloenda del que hem treballat durant l'any.

Cada branca treballa els mateixos aspectes o cadascuna fa coses diferents?

MAR ANDRÉS> cada branca estructura les actlvitats de l'any mitjanvant un eix, que pot anar més lligat a un terna en concret com podria ser el medi ambient. També t'he de dir que depenent de l'edat i les inquietuds de cada branca, creem i adaptem les activitats a alló que els preocupa o els serveix més per reflexionar sobre el seu dia a dia.

MARC RIBERA> Clar, aquest darrer any, amb la Covid, tot això ha saltat pels aires; vam intentar fer sessions online, però ben aviat vam veure quo no acabaven de funcionar. El cau necessita contacte, ha de ser vivencia!, si no, es perdia la màgia.

La Petjada del Seca forma part d'una organftzació nacional, com funciona?

MARC RIBERA> Formem part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, que és l'organitzacló que ens dota del mètode educatlu. La MEG té una estructura horltzontal, és a dir, un cap pot transmetre una idea a l'equip de l'agrupament que al seu torn l'exposa a l'assemblea o Taula de la seva demarcació -nosaltres son la Nord-Occidental- on hi ha els altres caus del territori. Si es decideix impulsar la Idea, es pot arribar a discutir i aprovar a l'assemblea nacional, a nivell de tot Catalunya.

Què li diríeu als infants i pares que no coneguin les agrupacions escoltes i que potser els lnteressa formar-ne part?

MAR ANDRÉS> Jo els explicaria el meu procés personal. Estic molt agraïda que els meus pares m'apuntèssin al cau. El creixement personal que desenvolupes mitjançant aquestes actlvltats és brutal. T'ajuda a reflexionar, ser autònom, autogestionar-te i tenir esperit crític envers el que succeelx al teu voltant és molt enriquldor.

MARC RIBERA> Crec que el cau incentiva que els lnfants treguln tot el seu potencial. Nosaltres no els dlem el que han de fer, slnó que els fem partíceps de les actlvltats; ells escullen i, clar, això també implica que siguin responsables de les desicions. Com a resultat, treuen el millor d'ells mateixos.

 

Arbeca, 1998 i 1999
La Mar va ser una de les primeres membres de La Petjada del Secà, que es va fundar el 2005-06, i després de completar tot el cicle, flns als 19 anys, va continuar com a cap.
El Marc s'hi va incorporar el 2013, directament com a cap. Ambdós traspuen la passió que senten cap al movlment escolta, que va més enllà de sortides a la natura o actlvitats dirigides. Ja que pretén oferir als seus membres una educació vivencia! en qué l'autoconeixement i la reflexió crítica són els pals de paller per contribuir a posar, no un, sinó diversos grans de sorra a l'hora de millorar la societat que els envolta.Publicat originalment a Som Garrigues / Som Canalla

Comparteix