Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Recull de premsa

Fet a Sant Feliu
13.07.2021

Les entitats d’educació en el lleure reprenen colònies i campaments en un segon estiu diferent


Agrupament Escola Nostra Dona de la Salut


Des de l’Esplai Sant Llorenç i el Cau asseguren que treballen perquè les estades d’estiu que organitzen siguin segures malgrat la situació de pandèmia actual. Agraeixen que les famílies els han fet confiança i reclamen més suport de les administracions.

Després d’un estiu sense colònies ni campaments, aquest any les entitats del lleure els han pogut reprendre. Els infants i joves tornen a gaudir d’aquestes activitats envoltats de natura. Ara bé, dins del marc de la pandèmia, seguint els protocols establerts per Salut, en un moment en què les xifres de contagis han augmentat considerablement, sobretot, entre els joves. Si bé fa uns mesos la previsió per a l’estiu era que seria tranquil i que no tindria res a veure amb el de l’any passat, en les últimes setmanes l’increment de casos de covid ha disparat de nou totes les alarmes. Tot i això, des de les entitats santfeliuenques asseguren que colònies i campaments són segurs i que treballen perquè el risc de contagi sigui mínim, amb activitats a l’aire lliure i mascareta quan no es poden mantenir distàncies.

Des de Fetasantfeliu hem parlat amb les entitats que any rere any han organitzat les escapades: l’Esplai Sant Llorenç i l’Agrupament Escola Nostra Dona de la Salut (el Cau). El Club d’Esplai Diversitat Lúdica també organitza colònies de lleure, des de Fetasantfeliu hem intentat contactar-hi, però no hem tingut resposta i no ha estat possible parlar-hi.

Suport de les famílies

En el cas de l’Esplai Sant Llorenç i el Cau, afirmen que la covid no ha afectat el grau de confiança de les famílies dels infants. A l’Esplai Sant Llorenç han rebut un increment de famílies interessades, sobretot en els grups dels més petits de l’esplai. En canvi, al Cau ha passat el contrari, però segons afirma Arnau Hernández, cap de l’agrupament, no ha sigut per falta de confiança: “els que s’han desapuntat és més per no haver-hi activitat que no pas per desconfiança”. A més, subratlla que sempre han tingut un “volum de confiança molt gros” gràcies, en part, a què sempre han complert les precaucions.

Tot i que la gestió de les colònies i dels campaments per part dels monitors no ha sigut fàcil, se n’han sortit. Les dues entitats sabien que, en cap cas, podien passar un any més sense l’educació en el lleure durant l’estiu, i posen el centre d’atenció als infants i joves, als monitors/caps i als valors que se’n desprenen. La Carla Gómez, responsable de l’Esplai Sant Llorenç, ha defensat que el risc de contagi de colònies i campaments és mínim: “estem a l’aire lliure, en tendes de campanya, les activitats són a l’aire lliure i sempre que no es puguin mantenir les distàncies de seguretat sí que portem mascareta”. Reitera que estan “aïllats, sense cap contacte amb ningú”.

Descontents amb l’Administració

D’altra banda, consideren que la gestió de l’Administració podria ser millor. En el cas del Cau, es queixen que els protocols no són realistes i provoquen un problema de finançament: “demanen dos metres entre caps a l’hora de dormir, i això en una tenda de campanya és un problema, no en tenim tantes. Ho hem intentat pal·liar com hem pogut, amb el calaix que vam fer l’any passat i aquest que, com hem tingut menys activitat, hem pogut comprar algunes tendes més, però seguim amb el mateix problema”.

El mateix entrebanc l’ha hagut d’afrontar l’Esplai Sant Llorenç: “no puc comprar cinquanta tendes perquè a part que no tinc diners suficients, no tinc espai suficient a l’esplai per guardar-les”. També consideren que, des de l’Ajuntament no els han cobert totes les necessitats: “som l’única entitat de Sant Feliu que té local propi i hem de pagar totes les despeses. A més, és molt antic i hem hagut de fer remodelacions perquè amb la covid no se n’ha fet ús i hi ha estructures que estan malament”, segons explica Carla Gómez. Així doncs, apunta que “si ni l’Ajuntament ni el departament d’Educació ens donen suport, hem de buscar les solucions per altres vies”.

Al Cau, tot i que agraeixen la quantitat de diners que la Generalitat inverteix en Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, l’entitat de què formen part, demanen un canal directe de comunicació: “podrien fer veure que ens escoltaven perquè això ja ajuda molt més. Qualsevol dubte nosaltres l’havíem de passar a la demarcació, això es passava a Minyons i havia de retornar. A vegades no hi havia retorn, no hem tingut un canal directe de comunicació”. Arran d’això i de l’increment de casos senten incertesa per la gestió que haurien de fer si hi hagués un brot en algun grup.

Reivindicar la importància de l’educació en el lleure

Per reivindicar una millor gestió de l’educació en el lleure en temps de covid, tant el Cau com l’Esplai Sant Llorenç van fer una manifestació a principis d’any a la plaça de la Vila. Volien reivindicar que l’educació en el lleure és segura en el moment en què s’estava donant una reobertura de les mesures, que no va tenir efectes en el lleure.

No descarten, més endavant, fer alguna altra acció conjunta. Així ho afirma Carla Gómez, de l’esplai: “el Cau és l’entitat de lleure amb què estem més en contacte i més d’una vegada hem parlat sobre aquest tema, i no descartem fer un escrit o alguna acció per reivindicar”. I ha recordat la importància de l’educació en el lleure: “és superimportant, no només ara, sinó sempre“. Per la seva banda, Arnau Hernández, del Cau, ha advertit la dificultat amb què es troben per reivindicar-se: “tampoc tenim pressió, no som una patronal, som una colla de voluntaris que ho fem amb totes les ganes del món”. Assegura que, tot i que els falta saber com reivindicar-se com a moviment, al final la seva funció és “educar, no reivindicar”, però no descarten fer alguna altra acció per demostrar la seva importància.

Així doncs, el Cau i l’Esplai Sant Llorenç estan segurs que l’educació en el lleure és segura, que les colònies són segures i que els campaments són segurs. En definitiva, que complint al màxim les mesures de seguretat es poden dur a terme en el període actual.

Publicat originalment a Fet a Sant Feliu

Etiquetes

Comparteix